Кунева: Трябва да настояваме истината за убийството на Немцов да излезе наяве

Това безспорно е загуба за всички демократични хора и мисля, че трябва да изразим своята солидарност и подкрепа като действаме, така че да настояваме за разкритието на всички страни от това злодеяние и истината да излезе наяве. Това коментира пред Фокус вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева за убийството на руският опозиционен лидер Борис Немцов.

Кунева определи убийството му като шокираща загуба не само за свободните и надяващи се за демокрация хора в Русия, но и за целия свят, защото всеки глас на демократ, всеки глас за свобода, се бори за свободата на всички. „Това, което много мои приятели и колеги от „България на гражданите” предложиха, е да се учреди награда в името на Немцов. Спомням си, че преди време, когато беше убита Анна Политковская, международната общност учреди и все още съществува награда и фондация на нейно име”, подчерта вицепремиера.

По думите й това би бил красноречив жест на подкрепа за паметта на Немцов и подкрепа за неговата кауза, с която са съпричастни милиони хора по света. „Не трябва да забравяме, че подкрепата на всеки един от нас в този момент, е подкрепа за всеки глас, който би спечелил на страната на демокрацията и свободата”, коментира Меглена Кунева.

„Когато казвам, че е голяма загуба, имам в предвид във всеки един смисъл, не само на този чист демократичен глас в Русия, на човек, на който са разчитали и са се облягали много негови сънародници, но е и глас, на който цяла демократична Европа разчита, за да може да се засили демокрацията изобщо в Русия. Това безспорно е загуба за всички демократични хора и мисля, че трябва да изразим своята солидарност и подкрепа като действаме, така че да настояваме за разкритието на всички страни от това злодеяние и истината да излезе наяве”, посочи Кунева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини