Германският финансов министър: Вярвам на Гърция, че ще проведе обещаните реформи

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле вярва на гръцкото правителство по въпроса за прилагането на обещаните реформи.

Новото гръцко правителство начело с Алекс Ципрас изрази своята готовност да проведе реформи, които имат за цел намаляване на държавния апарат и социални разходи, както и засилване на борбата с корупцията. В тази връзка, Еврогрупата прие на 24 февруари предоставянето на финансова помощ на Атина за още четири месеца.

"Новото гръцко правителство се ползва с широко одобрение от населението. Вярвам, че гръцките власти ще предприемат необходимите мерки за по-ефективно прилагане на данъчното и финансово управление", заяви Шойбле в интервю за германското издание "Билд ам Зонтаг", цитиран от БГНЕС.

Шойбле говори положително и за финансовия министър на Гърция Янис Варуфакис и премиера Алексис Ципрас, наричайки ги "добре образовани и компетентни."

Министърът допълни, че гръцкото правителство трябва стриктно да изпълнява условията, поставени от Еврогрупата, като отбелязва, че Германия е готова да помогне на Гърция в прилагането на данъчната реформа.

Берлин е основният кредитор на Гърция, чиито общ дълг е над 320 милиарда евро. Само през 2015 г. Атина се нуждае от 21 милиарда евро за погасяване на лихви по заеми. От 2008 г. в резултат на кризата БВП на Гърция се срина с 25%, докато доходите на населението намаляха с 40%. /РИА "Новости"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят