Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

36% от българите ще спестяват през 2018 г.

Вижте Бойко Борисов на Балканската среща в Букурещ през обектива на “Труд”

Столичната община – шампион по рециклиране на битов отпадък Преизпълнява Националните цели

Александър Вучич: Благодаря на премиерите на България, Гърция и Румъния за подкрепата по пътя ни към Европа

Кадиев: В следващите 6 месеца малките партньори на ГЕРБ ще си тръгнат

„БСП продължава да счита, че има нарушение на Конституцията с поемането на дълг за 3 години и ще сезира Конституционния съд.” Това заяви народният представител от БСП Георги Кадиев пред БНР. Той припомни, че между 2005 и 2009 г. тогавашното правителство е върнало голяма част от дълга на страната и той е спаднал от 29% до 13% от БВП, а в момента задълженията на страната ни са близо 27-28%, като се очаква до 2 години да станат над 30% от БВП.

“БСП иска да има пълна прозрачност и яснота относно дълга”, категоричен бе той. По думите му, правителството е подписало това споразумение без никой да разбере по никакъв начин, включително и коалиционните им партньори.„След това са го внесоха и искаха да бъде гласувано за максимално кратко време в парламента”, добави той. По думите му, управляващите са включили в сумата и плащания, които вече са били извършени. „Когато аз предложих съвсем официално – след ангажимента от страна на финансовия министър, че ще му трябват 7 млрд. евро, а не 8, да бъде променено това число в договора, който ратифицираме, управляващите казаха, че това няма как да стане”, възмути се Кадиев. По думите му управляващите са създали масова психоза, объркали са всички, включително и народните представители. Той подозира, че в цялата работа има нещо гнило, нещо, което управляващите са искали да скрият, и затова са бързали.

„БСП получи информация, че 19 банки са кандидатствали за мостовото споразумение и 4 са били избрани, но не и параметрите на договора, нито защо са избрани именно въпросните 4”, обяви Кадиев. Той обясни, че две от тях са световни банки, а другите две са силни в България, но нищо особено на световния пазар. „Все пак това е външен дълг и трябват банки, които имат много силен достъп и много силно реноме на световния пазар”, категоричен бе народният представител. Кадиев припомни, че пред Комисията по бюджет и финанси министър Горанов е отговорил, че не е поет ангажимент към четирите банки, които да получат правото да емитират следваща емисия.По-късно се е оказало, че е поет такъв ангажимент за 3 години.

Народният представител заяви, че БСП е гласувала против дълга, защото не се е „продала“, подобно на ДПС, чиято сделка била: „Няма да ни закачате хората по места, а ние ще ви гласуваме важните решения“.

Кадиев заяви, че ако правителството продължава така, в рамките на 6 месеца ще има пълна реконфигурация. „Тоест малките партньори просто ще си тръгнат оттам поради недоволството от това, което става с тях”, обясни социалистът. По думите му, тяхната подкрепа става безсмислена, тъй като във всеки един момент може да се получи подкрепата на ДПС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.