Най-високи заплати вземат заетите в сферите на далекосъобщенията и енергетиката

През 2014 година заплатите са се увеличили три пъти по-малко, отколкото през 2013-а, показват данните на националната статистика.

В края на миналата година българинът е получавал средно по 865 лева на месец брутен доход. Това е само с 19 лева повече спрямо декември 2013-а, защото през предходните 12 месеца увеличението на средната заплата е било 44 лева, съобщава Нова тв.

Когато от този доход се удържат данъци и осигуровки, в бюджета ни влизат още по-малко – средно около 680 лева. Броят на работещите остава приблизително един и същ за последните две години, но все пак намалява. След края на активния летен сезон са освободени хиляди служители. Както обикновено, най-много от тях са в хотелиерството, селското стопанство и културата. Само по морето без работа след сезона остават 47 000 души.

Броени месеци преди туристите отново да атакуват летните ни курорти в хотелите по Черноморието подготовката започва. Последни подобрения по стаите и ресторантите и търсене на нови служители.

В един от комплексите край Бургас ще заложат предимно на стари кадри. След миналото лято всички служители били освободени и много от тях останали без работа през зимата. В друг хотел в курорта Златни пясъци след сезона работата си запазват единствено мениджърите.

Много малка част от сезонните работници успяват да отидат на борсата – предимно камериерки, сервитьори, бармани и готвачи. Повечето търсят работа по зимните курорти. За да могат да разчитат на старите си кадри от сезон на сезон, хотелиерите настояват държавата да улесни кандидатстването им в бюрата по труда.

Най-ниски остават доходите на заетите в хотелиерството, администрацията и строителството - между 600 и 700 лева, а най-високи заплати взимат в сферите на далекосъобщенията, енергетиката и добивната промишленост - средно почти до 1800 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини