Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Асфалтът храни страшно много Помолихме премиера да не се огъва от политическо говорене, каза изпълнителният директор на строителната камара

Посланик Анатолий Макаров: Надявам се „Турски поток“ да мине през България

6 години затвор за водача, който блъсна и уби балетистa Мартин Чиканов

“Анфийлд“ по план „Ататюрк“

Кметът на Шумен срещу нова цена на водата Призовава КЕВР да преосмисли увеличението

Вътрешният министър: Не е необходима промяна на мерките за сигурност в България

Четирима пешеходци ранени за ден във Варна

Вижте протеста на строителния бранш през обектива на „Труд“ (СНИМКИ)

Иззеха 150 000 къса цигари без бандерол във Видин

Автобус изгоря във Велинград Няма пострадали при инцидента

Финансовата директорка на Huawei бе освободена под гаранция в Канада

Домът за медико-социални грижи във Варна получи дарение от „Българската Коледа“ Робот за прохождане ще помага на болни деца

Петима загинали при стрелба в катедрала в Бразилия Секунди преди полицията да го залови, стрелецът се е самоубил пред олтара

Шефът на СДВР Ивайло Иванов е предложен за главен секретар на МВР

Парламентът прие на първо четене да отпадне номерацията на партиите в бюлетината

Най-високи заплати вземат заетите в сферите на далекосъобщенията и енергетиката

През 2014 година заплатите са се увеличили три пъти по-малко, отколкото през 2013-а, показват данните на националната статистика.

В края на миналата година българинът е получавал средно по 865 лева на месец брутен доход. Това е само с 19 лева повече спрямо декември 2013-а, защото през предходните 12 месеца увеличението на средната заплата е било 44 лева, съобщава Нова тв.

Когато от този доход се удържат данъци и осигуровки, в бюджета ни влизат още по-малко – средно около 680 лева. Броят на работещите остава приблизително един и същ за последните две години, но все пак намалява. След края на активния летен сезон са освободени хиляди служители. Както обикновено, най-много от тях са в хотелиерството, селското стопанство и културата. Само по морето без работа след сезона остават 47 000 души.

Броени месеци преди туристите отново да атакуват летните ни курорти в хотелите по Черноморието подготовката започва. Последни подобрения по стаите и ресторантите и търсене на нови служители.

В един от комплексите край Бургас ще заложат предимно на стари кадри. След миналото лято всички служители били освободени и много от тях останали без работа през зимата. В друг хотел в курорта Златни пясъци след сезона работата си запазват единствено мениджърите.

Много малка част от сезонните работници успяват да отидат на борсата – предимно камериерки, сервитьори, бармани и готвачи. Повечето търсят работа по зимните курорти. За да могат да разчитат на старите си кадри от сезон на сезон, хотелиерите настояват държавата да улесни кандидатстването им в бюрата по труда.

Най-ниски остават доходите на заетите в хотелиерството, администрацията и строителството – между 600 и 700 лева, а най-високи заплати взимат в сферите на далекосъобщенията, енергетиката и добивната промишленост – средно почти до 1800 лева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.