Стив Ханке: Инфлацията в Украйна е най-високата в света - 272%

Годишната инфлацията в Украйна е най-високата в света 272%, ако се изчисли по обменния курс на гривнята. Това съобщава The Washington Post, като се позовава на изследване на професор Стив Ханке от университета "Джон Хопкинс". Експертът твърди, че хиперинфлацията в Украйна е достигнала 64% в месец, предаде УНИАН.

Както отбелязва WP, по официални данни на Киев, гривнята се е обезценила за една година с 28,5 процента. Но Стив Ханке обяснава, че при ситуация, когато националната валута се обезценява с ускорени темпове местната статистика не успява да се обнови своевременно и по този начин населението на Украйна е дезинформирано.

Реалният ръст на инфлацията е 10 пъти по-висок от официалния, или 272%, ако се използва проверената през годините икономическа теория за измерването на поскъпването чрез обменния курс, който в момента на черния пазар е 33,78 гривни за долар, обяснява проф. Ханке.

И това е само началото, тъй като ситуацията в Украйна ще продължи да се влошава. Страната вече няма долари, за да подкрепя своята валута, допълва той.

"Хиперинфлацията винаги и навсякъде и политическо явление. Тя се случва по след войни и революции, когато правителствата са принудени да печатат пари, тъй като няма какво да повече да облагат с данъци. Именно това стана в Украйна", се казва в публикацията във WP.

По данни на професора, в сравнение с 1991 г. положението в украинската икономика се е влошило, "тъй като комунизмът там не е изчезнал".

"Просто на смяна на партийните босове дойдоха олигарсите, но корупцията и неефективността си останаха същите, а делът на сенчестата икономика, по оценка на МВФ е 50% от БВП на Украйна. А сега, заради войната с Русия - най-крупният търговски партньор на Украйна, страната губи и последните трохи, които й бяха останали", се отбелязва в публикацията във WP.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят