Пролетно разтоварване

Катрин Зита-Джоунс и щерка й – като две капки вода Появиха се заедно на ревю на Долче и Габана

Хеликоптер кацнал принудително в двора на Винпром Свищов (СНИМКИ) При презимяването закачил покрива на една от сградите и счупил витло

Спасените край Доспат мечета са под денонощно наблюдение, оцеляването им остава под въпрос

Млад мъж и приятелката му са тежко ранени след сблъсък на мотор и кола в Лом

Ердоган: Австрия ще “плати цената” за забраната на турската предизборна кампания

Борисов: Срещал съм се с Иванчева за парка в „Младост“, докато е текло разследването срещу нея

Облагат с такса и ловните кучета

“Митове и чудовища” от пясък в Бургас Започна подготовката за Пясъчния фестивал

Министър Кралев: Тенисът вече бие футбола по сигнали за уговорени срещи Водят се преговори за кръг на европейски рали шампионат у нас

Цацаров: МВР и прокуратурата да мобилизират усилията си срещу черния пазар на насипен тютюн

Рибари събраха над тон боклуци край язовир „Огоста”

Деси Фотосесията със специална награда от “Мис Силикон”

Военен автомобил се обърна на магистрала “Тракия” Няма пострадали хора

Съселяни издадоха шофьор, че пие и кара

Калфин: През 2015 г. държавата дава 568 млн. лв. за семейни помощи за деца

568 683 000 лв. ще плати държавата през 2015 г. под формата на семейни помощи за деца. Това става ясно от писмения отговор на вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин на депутатски въпрос. Плащанията са регламентирани по Закона за семейните помощи и са разписани в бюджетна програма “Подпомагане на семействата с деца”, която е част от политиката в областта на социалното включване, предаде БГНЕС.

Предвидените средства в бюджета за настоящата година са разпределени в девет категории: За еднократна помощ при бременност са заделени 3,2 млн.лв. За еднократна помощ при раждане на дете са осигурени 30,1 млн.лв. За еднократна помощ за отглеждане на близнаци до навършване на една година през 2015 г. държавата е заделила 6 млн.лв. 12 млн. лв. от бюджета са заделени за еднократна парична помощ за отглеждане на дете до навършване на една година, ако майката е студент, редовно обучение. За 2015 г. сумата е в размер на 2880 лв. Социалните установили, че в последните 4 години броя на майките-студентки се е увеличил двойно.

Причината – много от жените се записвали да учат, с цел получаването на еднократната помощ, след което не продължавали обучението си. В тази връзка, от МТСП обмислят промяна на механизма на плащане на помощта и нейното разпределяне в поне два семестъра. Най-сериозно е перото за плащане на месечните помощи на дете до завършване на средното му образование. За 2015 г. са предвидени 400 млн.лв. Идеите на Министерството на труда и социалната политика са от следващата година тази политика да бъда променена, с оглед превръщането на отглеждането на деца като основен източник на доходи при част от малцинствените групи.

В следващите месеци темата ще бъде обект на политически дебати и законодателни решения. За 2015 г. още 31,2 млн.лв. държавата дава за отглеждането на дете до навършването на една година. За месечна добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст са заделени 73,5 млн.лв. Многодетните майки ще бъдат подпомогнати за безплатно пътуване с автобусен и жп транспорт с 1,35 млн.лв. от държавата. За “целеви” помощи за ученици през 2015 г. са предвидени и 11,3 млн.лв.

В отговора на вицепремиера и министър на социалната политика не се уточнява за какви точно помощи става въпрос. Според данните на Националния статистически институт през 2013 г. у нас са родени 67 061 деца.

Данните за раждаемостта за миналата година на НСИ още не са оповестени, но според информацията на Министерството на здравеопазването през 2014 г. е налице спад от 6,2%. Данните на МЗ сочат, че през миналата година са родени 62 932 деца.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.