На 18 юли 2018 да почерпят

Играчите на „Левски“ стоят час и половина в съблекалнята след отпадането

Ултрасите заградиха „Герена“

Делио Роси: Оставка? Не се предавам, но ще говоря с шефовете

Време е прокуратурата да се самосезира

„Левски“ направи всичко, за да отпадне от „Вадуц“ и успя! Феновете бесни!

400 проби за чумата във Франция, за да потвърдят резултатите Дават средно по 327 лв. на глава добитък под селекционен контрол

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 18 юли 2018

Феновете на „Левски“ поискаха оставката на Роси, опитват да нахлуят на терена (СНИМКИ)

Дуел за поръчки между Боинг и Еърбъс (ИНФОГРАФИКА)

Една нова кола на 400 души от населението По ръст на продажбите влизаме в топ 5 на ЕС

Бизнесменът Мирослав Хинков и съпругата му пътували в самолета, пуснат без проверка на Летище „София“ И двамата имали лиценз за пилот

Джихадистите се заканиха на Кипър, полицията отрича

Бойко Борисов: По време на мандатите на БСП сивата икономика става огромна Щом дойде наше правителство - изсветлява, заяви премиерът

Адвокат иска 100 000 лв. от прокуратурата Юристът се жалва, че е претърпял психическо напрежение и е уронено името му

Калфин: През 2015 г. държавата дава 568 млн. лв. за семейни помощи за деца

568 683 000 лв. ще плати държавата през 2015 г. под формата на семейни помощи за деца. Това става ясно от писмения отговор на вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин на депутатски въпрос. Плащанията са регламентирани по Закона за семейните помощи и са разписани в бюджетна програма „Подпомагане на семействата с деца“, която е част от политиката в областта на социалното включване, предаде БГНЕС.

Предвидените средства в бюджета за настоящата година са разпределени в девет категории: За еднократна помощ при бременност са заделени 3,2 млн.лв. За еднократна помощ при раждане на дете са осигурени 30,1 млн.лв. За еднократна помощ за отглеждане на близнаци до навършване на една година през 2015 г. държавата е заделила 6 млн.лв. 12 млн. лв. от бюджета са заделени за еднократна парична помощ за отглеждане на дете до навършване на една година, ако майката е студент, редовно обучение. За 2015 г. сумата е в размер на 2880 лв. Социалните установили, че в последните 4 години броя на майките-студентки се е увеличил двойно.

Причината – много от жените се записвали да учат, с цел получаването на еднократната помощ, след което не продължавали обучението си. В тази връзка, от МТСП обмислят промяна на механизма на плащане на помощта и нейното разпределяне в поне два семестъра. Най-сериозно е перото за плащане на месечните помощи на дете до завършване на средното му образование. За 2015 г. са предвидени 400 млн.лв. Идеите на Министерството на труда и социалната политика са от следващата година тази политика да бъда променена, с оглед превръщането на отглеждането на деца като основен източник на доходи при част от малцинствените групи.

В следващите месеци темата ще бъде обект на политически дебати и законодателни решения. За 2015 г. още 31,2 млн.лв. държавата дава за отглеждането на дете до навършването на една година. За месечна добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст са заделени 73,5 млн.лв. Многодетните майки ще бъдат подпомогнати за безплатно пътуване с автобусен и жп транспорт с 1,35 млн.лв. от държавата. За „целеви“ помощи за ученици през 2015 г. са предвидени и 11,3 млн.лв.

В отговора на вицепремиера и министър на социалната политика не се уточнява за какви точно помощи става въпрос. Според данните на Националния статистически институт през 2013 г. у нас са родени 67 061 деца.

Данните за раждаемостта за миналата година на НСИ още не са оповестени, но според информацията на Министерството на здравеопазването през 2014 г. е налице спад от 6,2%. Данните на МЗ сочат, че през миналата година са родени 62 932 деца.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.