Приеха в болница журналиста Димитри Иванов

Министър Аврамова: 60 млн. лв. са необходими за ремонт на АМ „Тракия“ в участъка Чирпан – Стара Загора

Гръцките фермери отново по пътищата, в понеделник започват мобилизации

Президентът прати бюджета в Конституционния съд Според Радев непостъпването на средства от концесията на летище София във Сребърния фонд е неприемливо

Жертвите на атентата в Страсбург вече са четири

Швеция подобри офертата си, предлага ни 10 изтребителя „Грипен“ на цената на 8

Мария Габриел: Телефонните обаждания и сърфирането в интернет са се увеличили след премахването на таксите за роуминг

Гръцката полиция задържа наркостока за над 100 млн. евро

Началникът на КАТ в Казанлък се е самоубил

Самолет C-27J „Spartan“ транспортира медицински екип за донорска ситуация

Министър Маринов: Длъжници сме на децата като институции и като родители

Прекъсвания на тока сринаха системата на КАТ Проблемът е отстранен

От Болница „Лозенец“ благодариха на премиера за решението му да запази статута на лечебното заведение Ще продължат да подкрепят идеята за изграждането на нова Национална детска многопрофилна болница

Президентът Радев изпрати съболезнователно писмо до Ердоган по повод влаковата катастрофа в Турция

Радев заминава на двудневно посещение в Йордания И съпругата му ще бъде с него

Калфин: През 2015 г. държавата дава 568 млн. лв. за семейни помощи за деца

568 683 000 лв. ще плати държавата през 2015 г. под формата на семейни помощи за деца. Това става ясно от писмения отговор на вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин на депутатски въпрос. Плащанията са регламентирани по Закона за семейните помощи и са разписани в бюджетна програма „Подпомагане на семействата с деца“, която е част от политиката в областта на социалното включване, предаде БГНЕС.

Предвидените средства в бюджета за настоящата година са разпределени в девет категории: За еднократна помощ при бременност са заделени 3,2 млн.лв. За еднократна помощ при раждане на дете са осигурени 30,1 млн.лв. За еднократна помощ за отглеждане на близнаци до навършване на една година през 2015 г. държавата е заделила 6 млн.лв. 12 млн. лв. от бюджета са заделени за еднократна парична помощ за отглеждане на дете до навършване на една година, ако майката е студент, редовно обучение. За 2015 г. сумата е в размер на 2880 лв. Социалните установили, че в последните 4 години броя на майките-студентки се е увеличил двойно.

Причината – много от жените се записвали да учат, с цел получаването на еднократната помощ, след което не продължавали обучението си. В тази връзка, от МТСП обмислят промяна на механизма на плащане на помощта и нейното разпределяне в поне два семестъра. Най-сериозно е перото за плащане на месечните помощи на дете до завършване на средното му образование. За 2015 г. са предвидени 400 млн.лв. Идеите на Министерството на труда и социалната политика са от следващата година тази политика да бъда променена, с оглед превръщането на отглеждането на деца като основен източник на доходи при част от малцинствените групи.

В следващите месеци темата ще бъде обект на политически дебати и законодателни решения. За 2015 г. още 31,2 млн.лв. държавата дава за отглеждането на дете до навършването на една година. За месечна добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст са заделени 73,5 млн.лв. Многодетните майки ще бъдат подпомогнати за безплатно пътуване с автобусен и жп транспорт с 1,35 млн.лв. от държавата. За „целеви“ помощи за ученици през 2015 г. са предвидени и 11,3 млн.лв.

В отговора на вицепремиера и министър на социалната политика не се уточнява за какви точно помощи става въпрос. Според данните на Националния статистически институт през 2013 г. у нас са родени 67 061 деца.

Данните за раждаемостта за миналата година на НСИ още не са оповестени, но според информацията на Министерството на здравеопазването през 2014 г. е налице спад от 6,2%. Данните на МЗ сочат, че през миналата година са родени 62 932 деца.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.