Художник на 83 г. не пуска четка, камера и колело

83-годишен художник от Шумен с вечна муза и настроение е рекордьор по творчески умения. Вълчо Вълчев има 24 самостоятелни изложби зад гърба си и над 300 художествено документални филма, а силата му продължава да извира. Затова всеки ден километражът на велосипеда му отброява по 30 километра ход.

Творецът твърди, че въртенето на педалите на спортното му колело го поддържа здрав, не знае какво са лекарства и кръвно. Пулсът му е 60, показва, отмятайки ръкава на костюма.

С колелото си е стигал чак до Германия на младини. Сега в програмата му е включена ежедневна обиколка на цял Шумен през платото над града.

Природата е голямото му вдъхновение за стотиците картини, пълни с изгреви, залези, стари улици и къщи. На техника се е учил от творбите на Константин Щъркелов и от него е взел белите петънца, с които диша картината. “С масло не рисувам, защото е лесно. Акварелът е непоправим”, обяснява майсторът на четката и водата.

За филмите си може да говори с дни, защото са запечатали много човешки истории и родни красоти и са му спечелили безброй награди.

Миналия четвъртък в читалище “Напредък” шуменецът завъртя четири патриотични ленти под мотото “България в кадър”.

В тях Вълчев разказва за Освобождението на България, за Белоградчишките скали, за възрожденска Трявна и долината на Долния Дунав. За един учебен час зрители на увлекателния разказвач бяха два класа с ученици от началното училище “Илия Р. Блъсков” в Шумен.

Неуморният Вълчо сам си е оператор, режисьор и сценарист на вълнуващите ленти, които са с дължина от 5 до 15 минути, и ползва вярната си камера с касета.

В момента е започнал снимките на поредния си филм “Мама”, в който иска да покаже какво чудо е майката - от котки и кучета, които отглеждат малките си с невероятна любов, до пропаднали и нещастни жени, които са решили да се препитават, като продават новородените си рожби зад граница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл