Русия не пуска приятелката на Немцов в Украйна (ОБЗОР)

Главната свидетелка на убийството на видния руски опозиционер Борис Немцов се оплака, че властите не я пускат да напусне Москва, въпреки че е казала всичко, което знае за престъплението, предаде АФП. Украинската манекенка Анна Дурицкая (23 г.) разказа пред тв канала "Дождь", че не е забелязала следене преди стрелбата и че не е видяла убиеца. Приятелката на Немцов (55 г.) била с него, когато нападателят открил огън около 23,31 ч московско време в петък край стените на Кремъл.

Тя се срещнала с опозиционера в кафене "Боско" в ГУМ (около 22 ч), като напуснали по-късно комплекса (към 23,25 ч). Не успяла да види откъде се появил убиецът. "Беше зад гърба ми, отзад. Като се обърнах, видях само автомобил със светъл цвят. Не видях марката, номера, нито как се е качил."

Тя отказва да обсъжда подробности около стрелбата заради психическото си състояние. Каза, че след нея отишла при шофьор на снегорин (който закрил една от камерите за наблюдение) и помолила за телефонния номер на полицията. Мъжът й го казал и веднага тръгнал. Полицаи дошли след 10 минути, но тя не помни какво е станало през това време. Завели я на разпит, но Анна не знае къде, и я разпитвали до сутринта без адвокат. "Три денонощия с охрана ме водят на следствени действия в Следствения комитет. Не ми казват кога ще ме пуснат и защо ме държат тук", казва Дурицкая. Само й обяснили, че всичко се прави в интерес на нейната сигурност. Анна изключва версията за престъпление от ревност: "Не смятам, че това е било заради ревност. Нямаше никакви заплахи." Според руски медии Немцов, който е женен, но живее отделно от съпругата си, се срещал от 4 години с Анна, която дори направила аборт от него.

Нейната майка Инна, която живее в Киев, се опасява, че зад фактическия домашен арест на дъщеря й се крие дирене на "украинска следа" в убийството. "Те могат да измислят всичко, което искат. Страх ме е да не стане втора Надя Савченко", каза тя пред АФП, визирайки съдбата на гладуващата от над месеци в руски арест украинска пилотка. "Тя е под постоянен психологически натиск. Взели са й телефона за проверка, заплашили са да я закарат с белезници на полиграф."

Руският в. "Комерсант" писа, че участници в разследването са сигурни в едно - че убийците на Немцов не са професионалисти. Те можели дори да не знаят срещу кого са стреляли. На мястото на убийството били открити 6 гилзи, а опозиционерът имал 4 огнестрелни рани. Стрелецът използвал 9-милиметрови патрони - 4 от тях произведени през 1986 г. от Юрюзанския механозавод (Челябинска област), а другите два - в Тулския патронен завод през 1992-ра. Стреляно е с пистолет „Макаров“ или газов „Иж“, преправен за стрелба с бойни патрони, посочва „Комерсант“. От общината отрекли твърденията на вестника, че част от камерите в района били изключени за ремонт. Руски медии пуснаха снимка на камера на кула в Кремъл, насочена директно към местопрестъплението, но няма яснота какво е заснела.

Десетки хиляди се стекоха в неделя на траурното шествие в памет на Борис Немцов в Москва. Според организаторите участниците били близо 70 000. Демонстрации, но много по-малобройни, имаше в Санкт Петербург, Екатеринбург, Казан и други градове. В Москва за кратко бе задържан украинският депутат Алексей Гончаренко, участвал в шествието.

Шокирани опозиционни водачи и западни лидери призоваха за пълно и прозрачно разследване на убийството на Немцов.

Лансират се различни мотиви за престъплението, включително противопоставянето на Немцов на руската роля в конфликта в Украйна и остро осъденото от него нападение от ислямисти срещу редакцията на "Шарли ебдо" в Париж през януари. Други предполагат, че с това се цели дестабилизиране на Русия. Някои обвиняват ситуацията в страната при управлението на Путин за станалото.

"Кощунствено е да се използват такива трагедии като подлото убийство на Борис Немцов, за опити да се подменят органите на следствието и правосъдието и да се издигат откровено политизирани, голословни и провокационни интерпретации", каза руският дипломат №1 Сергей Лавров, който бе в Женева.

Немцов ще бъде погребан днес в Троекуровското гробище на Москва след 4-часова панихида в центъра "Сахаров". Шефът на полския Сенат Богдан Борушевич съобщи, че Русия не му е позволила да влезе в страната за погребението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия