Чикаго развя трикольора, опашки за конституцията (обзор)

Жителите на Чикаго от български произход първи развяха трикольора за националния празник. За да може да участват повече хора, празникът пред кметството бе преместен в почивния ден - неделя, 1 март.

Точно в 12 ч на обяд на „Дейли плаза” прозвуча българският химн, а трибагреникът се издигна редом до американското знаме. Традицията в Чикаго да се почита 3 март е от 1960 г., когато кметът Ричард Дейли разрешава това с прокламация. Тази година сънародниците ни получиха поздравления от сегашния кмет Рам Еманиел и от главната прокурорка на щата Лиса Мадиган.

За първи път Конституцията на Княжество България, подписана от народните представители в Учредителното събрание в Търново на 16 април 1879 г., вчера бе изложена в сградата на президентството. Реликвата предизвика небивал интерес - цял ден хората чакаха на опашка пред "Дондуков" 2.

Няколко родни музеи днес обявяват Ден на отворените врати. Националният исторически музей обяви вход свободен от 9 до 17,30 ч. Националният военноисторически музей също ще отвори врати.

Вход свободен е обявен и във филиалите на НВИМ във Варна, както и в Музея на авиацията в Пловдив.

Софиянци и гостите на столицата ще могат да посетят и да разгледат Софийската градска художествена галерия, галерията музей "Дечко Узунов", музея под базиликата "Св.София", парк музея "Врана". Посещенията в столичния зоопарк също ще са без пари за националния празник.

Днес в 11 ч ще бъде издигнато националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини