Съдът в Страсбург: България да вземе мерки срещу лошото разследване

Българските власти да предприемат мерки срещу неефективното разследване, което е системен проблем за страната. Това гласи решение от вчера на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, съобщи “Правен свят”.

Евромагистратите изтъкват, че вече в над 45 свои решения са констатирали нарушаване на задължението на българските власти да провеждат ефективно разследване. Затова са записали, че страната ни трябва да вземе мерки за решаване на проблема под надзора на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Съдът отчита сложността на въпроса и не предписва какви да са мерките. Нашите власти сами трябва да изготвят план за тях. В противен случай може да има последици в политически план, тоест имиджът на България да пострада заради системното нарушение на човешките права.

Вчерашното решение е постановено по жалба на отвлечена и изнасилена млада жена с инициалите С. З. През 1999 г., когато тя е била студентка на 22 години, пътувала с кола от София за Благоевград с двама мъже. Те я отвлекли, за да я продадат като проститутка, и в продължение на 48 часа С. З. била бита и изнасилвана. Тя обаче успяла да избяга и направила опит за самоубийство.

Разследването срещу 7 души приключило чак през 2007 г., а в Благоевградския окръжен съд - през 2012 г. Един бил оправдан, друг не получил наказание заради давност, а останалите получили глоби и затвор. Окончателно процесът свършил през 2014 г. , като още една присъда била отменена по давност, а другите - намалени.
На младата жена съдът в Страсбург е определил обезщетение от 15 000 евро и още 2500 евро за разноски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право