Вдовицата на Самоковеца осъди държавата заради отнети имоти

Държавата да изплати обезщетение от 3000 евро за неимуществени вреди и 12 150 евро за такси и разноски на вдовицата и сина на Константин Димитров-Косьо Самоковеца. Това реши вчера Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Ангелина Димитрова и синът й Константин спечелиха обезщетението за нарушено право на собственост, но това не е цялата сума, която ще трябва да им плати държавата. Съдът в Страсбург дава срок от 4 месеца на правителството да се споразумее с наследниците на Самоковеца за няколко имота, като претенциите на вдовицата са за близо 900 000 лв.

До жалбата в Страсбург се стигна, след като Димитрова бе осъдена от Софийския апелативен съд (САС) за незаконните доходи на семейството. Тя и покойният й съпруг, разстрелян през 2003 г. в Амстердам, бяха разследвани за т.нар. незаконни и нетрудови доходи, получени между 1990 г. и 2001 г., по Глава III от отменения вече Закон за собствеността на гражданите (ЗСГ).

Делото започна през 2004 г. за отнемане на два апартамента във Варна и София, офис, парцел земя, ваканционна къща и кола. Ангелина Димитрова твърдеше, че голяма част от парите на семейството са от производство на картофи в Самоковско. (Същото твърдеше приживе и Косьо Самоковеца, който се беше регистрирал като земеделски производител и затова беше получил прозвището Картофения бос – б.р.). Другата й защитна теза бе, че тя и убитият й съпруг са получили еднократно 50 000 германски марки подарък за сватбата от кума им.

По време на делото, което веднъж бе прекратявано, а после възобновено, вещи лица изчислиха, че семейното имущество надвишава с 286 000 долара приходите на съпрузите. Съдът нареди отнемането в полза на държавата на жилищата и офиса в София и Варна, както и 178 815 лв. - равностойност на други имоти, които са били продадени.

След решението на САС Ангелина Димитрова се жалва в Страсбург и поиска държавата да й възстанови 852 000 лв. за отнетите имоти.

С вчерашното си решение ЕСПЧ приема, че правото на собственост на вдовицата и сина е било нарушено и прави обстойна критика на отменения Закон за собствеността на гражданите. Евромагистрати напомнят, че правилата за отнемане на имуществото трябва да са точни и предвидими и законът трябва да дава защита срещу произвол. Те сочат, че процедурата по ЗСГ не е била ограничена във времето и хората е трябвало да доказват доходите си за много години назад. В него се критикува и фактът, че ЗСГ мълчи какво е законен доход, а тежестта на доказването е на ответниците.

Контрабандист №1 бе застрелян преди 12 години

Константин Димитров-Косьо Самоковеца бе разстрелян на 6 декември 2003 г. на централния площад “Дам” в Амстердам. С него бe и приятелката му - манекенката Цеци Красимирова, която бе ранена от куршум.

Убиецът - холандецът Ервин Врекер, бе заловен за час. Година по-късно Врекер бе осъден на 15 години затвор. Разследване се води у нас и срещу двама българи, но то не стигна доникъде.

Самоковеца бе сочен за цар на контрабандата. Но се смята, че несметните му богатства са натрупани, след като в края на 90-те години по каналите му през границата тръгва дрога. В доклади на неправителствени организации Косьо Самоковеца бе обявен за наркобос №1 на България, близък до групировката ВИС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право