Протест и контрапротест пред Класическата гимназия в София

Протест и контрапротест вместо учебни занятия провеждат тази сутрин родители на деца от Класическата гимназия по древни езици и култури "Константин Кирил Философ" в София заедно с ученици и учители, предаде БГНЕС.

В 8.00 часа днес родителите от НГДЕК придружиха децата си на училище в сградата на Класическата гимназия на ул. "Кирил и Методий" в центъра, за да не позволят изпълнението на заповедта на министъра на културата Вежди Рашидов, според която децата трябва да бъдат преместени да учат в сградата на улица "Баба" в "Модерно предградие". Родителите и Настоятелството не са съгласни с поредното местене на училището в средата на годината.

Родителите са на мнение, че сградата в "Модерно предградие" е непригодна за учебен процес и опасна за здравето на учениците. Родителите настояват за мораториум върху местенето на Класическата гимназия в "Модерно предградие".

Ученици от НГДЕК заявиха, че не искат да учат на улица "Баба" и не искат да ходят на училище в покрайнините на София. Учител по философия в НГДЕК пък се обяви "за" преместването на НГДЕК на улица "Баба". Според него твърденията за наличие на азбест в конструкцията и стените на сградата на ул. "Баба" няма. Взети са проби три пъти, доказано е, че азбест няма. Тези твърдения са неоснователни, каза учителят.

Родителите и Настоятелството от НГДЕК заявиха, че ще обжалват заповедта на Вежди Рашидов във ВАС и че са готови на живи вериги и гражданско неподчинение, но няма да позволят със сигурността и здравето на децата да се оправдават необмислени управленски решения на чиновници, а децата да се ползват като числени показатели за устойчивост на проекти, които ЕК е подведена да финансира. Те ще сезират и Комисията по дискриминация и Агенцията за закрила на детето за условията, при които Министерството на културата опитва да изпрати децата им да учат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини