Румяна Арнаудова за арестите в КАТ-Габрово: Касае се за длъжностни и документни престъпления

Атаката срещу дизела е истерия и балон Обсъждат по-високи данъци и такси

Нов тест по български език и литература за седмокласниците от догодина

Труд Уикенд – един вестник за два дни Безгрижна неделя с чаровния 80-страничен брой на вестник "Труд"

Кражба на кабели остави без ток 1200 домакинства в Монтана

Нигяр Джафер: Назначаването на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК е приятна изненада

Системата спъва лечението на психично болните 70% от легловата база трябва да се преструктурира

Трима задържани при полицейска операция в КАТ-Габрово

Хърватската икономика отбелязала 10% ръст заради футбола

Сменяме касовите апарати до март 2019 г. Около 200 хил. търговци ще трябва да купят нови устройства

Излъчен е победител в конкурса за тикет система на София

САЩ евакуират стотици „бели каски“ от югозападна Сирия

Главният архитект на София Здравко Здравков: Никой няма резервирано паркомясто в центъра Предстои преобразяване около храма „Св. Александър Невски“, при Центална гара и в бункера на мавзолея

Лютеницата в детските градини по стандарт

ВСС търси европейски опит за противодействие на атаки през медиите

Експерт обяснява защо светът спори за цвета на роклята: Мозъкът обработва по различен начин информацията

„Неслучайно физиологията на окото се нарича цветоусещане. Усещането е абсолютно субективно нещо. Ние приемаме цветовете с очите си, но обработваме информацията с мозъка си. Всеки цвят има определени качества като тон, наситеност, яркост, отразяване. Ние приемаме цвета в зависимост от дължината на вълната, която се отразява от въпросната материя и кои рецептори ни се дразнят”, каза пред Нова тв офталмологът доц. Виолета Чернодринска.

Тя коментира истерията, която обхвана социалните мрежи във връзка със снимка на рокля, която според една част от потребителите е в бяло и златисто, а според останалите – в синьо и черно.

„При различните хора конусите, които възприемат цветовете, се дразнят по различни начини. Основните цветове са три – синьо, червено и зелено. Когато тези цветове се слеят в равни количества, се получава бяло”, каза тя. Според нея някои хора виждат роклята в синьо и черно, а други – в бяло и златисто, защото светлината дразни по различен начин рецепторите и мозъкът на всеки човек обработва по различен начин информацията.

„Окото на човека и мозъкът му е пригоден еволюционно да гледа предмети, които са осветени от дневна светлина. Колкото по-интензивна е светлината, толкова човек повече вижда цветовете в гамата на червеното и зеленото. Колкото по-слабо е осветлението, толкова сме пригодени да виждаме тази част от спектъра, която е към виолетовите”, заяви специалистът.

„Това дали виждаш роклята като синя и черна, или бяла и златна, няма общо с далтонизма. Понякога зависи от монитора, на който гледаш снимката”, допълни доц. Чернодринска.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.