На 25 май 2018 да почерпят

Раздадоха наградите “Аскеер 2018” За цялостен принос в развитието на театралното изкуство отличиха Васил Михайлов

Хазал от “Черната перла” не крие новата си любов Актрисата Ханде Ерчел твърди, че славата не я е променила

100-годишна сграда се срути в Аржентина и уби трима

Николас Мадуро се закле за втория си мандат като президент на Венецуела

Макрон и Путин се срещнаха в Константиновския дворец край Санкт Петербург

Връчват наградите “Аскеер” за постижения в театралното изкуство

Григор Димитров започва с мач срещу Виктор Троицки на “Ролан Гарос” Рафаел Надал среща Александър Долгополов на старта на турнира в Париж

Борисов на приема в Рим: Народите на България и Република Македония са още по-близки

Абитуриентите от училището на Теодосий Спасов се сбогуваха с концерт

Започнаха абитуриентските балове в Благоевград

“Свободна книжарница” на празника в Сливен

Доналд Тръмп: Въоръжените ни сили са в готовност, ако Ким Чен-ун предприеме “безразсъдни действия”

24 май в женския затвор в Сливен: Изложба за Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Двоен поклон пред гроба на Свети Кирил Премиерът Борисов и македонският му колега Зоран Заев заедно почетоха паметта и делото на светите братя Кирил и Методий в базиликата „Сан Клементе”

България и Азербайджан развиват двустранните си отношения в стратегическо партньорство

България и Азербайджан са свързани от искрено приятелство, споделят общи позиции по много въпроси от дневния ред на сътрудничеството в Черноморския регион и са готови да надградят двустранните си отношения както в областта на енергетиката, така и в сфери като фармацията, информационните технологии, земеделието и производството на храни, изграждането на инфраструктура и туризма. Това беше общата позиция на президентите Росен Плевнелиев и Илхам Алиев, които разговаряха днес на „Дондуков“ 2. Двамата подписаха в Гербовата зала на президентската институция Съвместна декларация за стратегическо партньорство между Република България и Република Азербайджан.

Азербайджан е ключов партньор в усилията ни за диверсификация и повишаване на енергийната сигурност не само на България, но и на Югоизточна Европа, подчерта президентът Росен Плевнелиев.

По време на разговорите на „Дондуков“ 2 беше изтъкнато, че Азербайджан е посочен като стратегически партньор на ЕС по отношение на енергийната сигурност в обявената миналата седмица концепция на ЕК за Енергиен съюз. Росен Плевнелиев подчерта, че постигнатата договореност с Азербайджан за доставка на 1 млрд. куб. м. природен газ годишно е в основата на енергийното сътрудничество между България и Азербайджан за преодоляване зависимостта на страната ни само от един доставчик и е предпоставка за реална диверсификация за всички държави от региона. България има готовност да разшири обхвата на договореностите за доставките на газ от Азербайджан, заяви още държавният глава.

Росен Плевнелиев подчерта, че междусистемната газова връзка между България и Гърция (IGB) е интегрална част от Южния газов коридор. Реализирането на този важен за България инфраструктурен проект ще осигури достъп на страната ни до Трансадриатическия газопровод, което заедно с интерконектора с Румъния, ще открие пътя за пренос на каспийски газ към страните от Вишеградската четворка.

Президентът Плевнелиев заяви своята подкрепа за задълбочаването на стратегическото партньорство между ЕС и Азербайджан.
Илхам Алиев акцентира върху необходимостта от засилване на сътрудничество в Черноморския и Каспийския регион, което ще допринесе за по-голяма предвидимост в отношенията. Изграждането на скоростна ж.п. връзка между Европа и Азия ще разкрие нови възможности за икономическо сътрудничество. Българският държавен глава подчерта ролята на България в региона на Балканите, което разкрива възможности за реализирането на съвместни регионални проекти с Азербайджан.

„Искаме да насърчим повече инвестиции от Азербайджан в България“, заяви българският държавен глава. Съществува сериозен потенциал за реализирането на конкретни проекти в областта на битовата газификация и изграждането на инфраструктура за съхранение на газ в България и Югоизточна Европа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.