Германци оглеждат училище за старчески дом

Германски инвеститори са проявили интерес към закрито оздравително училище на Шуменското плато. Идеята е то да се превърне в старчески дом за чужденци. Сградата е разположена сред природата и до 2008 г. там са учели деца с белодробни проблеми. Сега се руши неизползваема.

Имотът е обявен за продажба от Агенцията за приватизация. Базата, която е с 1350 кв. метра застроена площ, е в окаяно състояние, както и другите държавни имоти в региона.

Областният управител Донка Иванова каза, че в региона има още 25 държавни имота с отпаднало предназначение и продажбата им е най-доброто решение. Областната управа обаче не може да се разпорежда с тях, защото по закон може да продава само имоти с данъчна оценка до 10 000 лв. Иначе годишно плаща от бюджета си 5460 лв. данъци и още 6144 лв. за охрана на част от сградите.

Иванова е направила предложение за промяна в Закона за държавната собственост областните управители да могат да продават или отдават под наем имоти частна държавна собственост с оценка до 500 хил. лв. Искането е изпратено до Министерския съвет и Народното събрание, а вече върви съгласуване, каза тя. Мотивът е, че областните управи като стопани биха били по-заинтересовани собствеността да не се руши.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони