Земеделец заплаши крадец с пистолет и бухалка и го задържа

Съвестен мъж усети крадци в шуменското село Радко Димитриево, задържа единия като го заплаши с пистолет и бухалка, и го предаде в ръцете на полицията.

Иванчо Райчев (58 г.) респектирал апаша със заканата, че ще му пръсне черепа, заредил пред него законния си пистолет и оня не посмял да помръдне. В сряда директорът на ОД на МВР-Шумен Илиян Николов е изпратил благодарствено писмо до доблестния мъж за оказаното съдействие.

Екшънът почти като на филм се разиграл в събота към 20,30 часа, когато Иванчо дочул кучето му Роки да лае "на чуждо". Излязъл навън, не видял нищо, но бил сигурен, че по улиците на Радко Димитриево се случват нередности. Качил се в пикапа си и съвсем близо до дома си забелязал паркиран непознат автомобил. Същата кола със силистренска номер бил мярнал и два дни по-рано, цитира точно той. Попитал водача какво търси в селото, но той отвърнал нехайно: "Инвалид съм, почивам си".

Малко по-късно Иванчо разбрал, че съседът му на Христо (79 г.), който е в инвалидна количка, бил обран. В къщата нахлули двама мъже с качулки на лицата, ровили за пари и като не открили нищо взели мобилния му телефон и личната карта.

Като чул историята, Райчев отново тръгнал веднага да търси съмнителното возило и го открил в една в близка пресечка. "Казах на шофьора, че ще му пръсна черепа и той не посмя да помръдне. Остави колата с отворен прозорец и така изчакахме полицията. Аз се обадих на телефон 112 и те дойдоха до 10-15 минути", обяснява сега ситуацията Райчев. Казва, че бил готов да "успокои" злосторника, ако помръдне. Обяснява: "Нито за миг не съм изпитал страх".

После полицията щракнала белезниците на 51-годишният М.П. от град Дългопол. В багажника били открити чували с кабели и медни съдове. Вреоятно са обрани и други къщи, разсъждава Райчев. След като предал апаша на полицията продължил да обикаля селото, за да търси съучастниците му, но нямал същата сполука. "Има хора, които няма да постъпят така, не им пука, но аз смятам, че такива трябва да се задържат. За 2 лева са способни да убият човек", отсича Райчев, който се занимава със земеделие. Миналата година засякъл и бракониери по тъмна доба и за тях също алармирал полицията. Преди две седмици гонил друга кола с бургаска регистрация чак до разклона за град Смядово, защото пак му се сторила съмнителна.

Бай Христо макар и обран, пак е благодарен на съседа си. "Ако дойдат пак, Иван ще ги хване", категоричен е пенсионерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право