На 18 юли 2018 да почерпят

Играчите на „Левски“ стоят час и половина в съблекалнята след отпадането

Ултрасите заградиха „Герена“

Делио Роси: Оставка? Не се предавам, но ще говоря с шефовете

Време е прокуратурата да се самосезира

„Левски“ направи всичко, за да отпадне от „Вадуц“ и успя! Феновете бесни!

400 проби за чумата във Франция, за да потвърдят резултатите Дават средно по 327 лв. на глава добитък под селекционен контрол

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 18 юли 2018

Феновете на „Левски“ поискаха оставката на Роси, опитват да нахлуят на терена (СНИМКИ)

Дуел за поръчки между Боинг и Еърбъс (ИНФОГРАФИКА)

Една нова кола на 400 души от населението По ръст на продажбите влизаме в топ 5 на ЕС

Бизнесменът Мирослав Хинков и съпругата му пътували в самолета, пуснат без проверка на Летище „София“ И двамата имали лиценз за пилот

Джихадистите се заканиха на Кипър, полицията отрича

Бойко Борисов: По време на мандатите на БСП сивата икономика става огромна Щом дойде наше правителство - изсветлява, заяви премиерът

Адвокат иска 100 000 лв. от прокуратурата Юристът се жалва, че е претърпял психическо напрежение и е уронено името му

Д-р Иван Велев: В „Софиямед” разбиваме камъните в бъбреците чрез ендоскопска лазерна литотрипсия

Безплатни прегледи на бъбреците в ДКЦ „Софиямед”

Камъните в бъбреците се образуват при кристализирането на минерали и киселинни соли в урината. Могат да се образуват при всеки, при дисбаланс в начина, по който в тялото се образува урина. Това може да бъде свързано с количеството течности, които се приемат, и дали в урината има вещества, които предизвикват образуването на камъни. Най-честа е появата им при лица на възраст между 30 и 50 години. В момента в България от бъбречни камъни страдат около 400 000 души. Хората, които до края на живота си ще образуват бъбречен камък, са над 800 хиляди. България се счита за ендемичен район за бъбречно-каменна болест и се характеризира със значително по-висока честота на заболяването от средната за Европа. Живеещите в райони с мека вода са по-склонни към образуване на бъбречни камъни, отколкото живеещите в райони с твърда вода.

По повод Световния ден за профилактика на бъбречните заболявания 10 март завеждащ отделението по урология в УМБАЛ „Софиямед“ д-р Иван Велев коментира, че липсата на установени профилактични навици и страх от операция сред българите оказват изключително влияние върху развитието на бъбречно-каменната болест.

„Увреди ли се бъбрекът, може да пострада целият организъм. При около един на десет души в даден момент се образува камък, като вероятността да се образува през живота е 5 до 10%. Липсата на установени профилактични навици сред българите оказва влияние и всички ние обръщаме внимание на болестта едва когато ни застигне. Ето защо спазването на общите принципи на профилактика като диети, повишената консумация на вода, както и регулярните прегледи при специалист са правилните превантивни действия за намаляване на тази висока честота”, коментира урологът.

Специалистът съветва пациентите си с диагностицирана бъбречно-каменна болест след отстраняване на вече образувани камъни да направят известни промени в начина си на живот. „Пийте повече течности, като приемате от 2,5 до 3 литра дневно на равномерни количества. Проследявайте какво количество урина отделяте за ден – не трябва да бъде по-малко от 2-2,5 литра, цветът на урината трябва да бъде светъл. Спазвайте балансиран хранителен режим с разнообразна храна и намалете количеството на приеманата сол.“

При получаването на криза задължително трябва да се направи консултация със специалист, за да се изключат състояния като остър апендицит, панкреатит, холецистит, илеус и други. Преодоляването на спазъма на гладката мускулатура се постига със спазмолитици, а по време на бъбречната криза се препоръчва покой на легло. Пациентите не трябва да се движат, да тичат, да скачат и да правят водни удари. Добър ефект имат и комбинациите на топли вани до 38-39 градуса, и грейките в лумбалната област, както и приемът на топли течности в неголямо количество. Когато камъкът е по-малък от 5 мм, има много голяма вероятност да се изхвърли с урината спонтанно, пациентите се нуждаят само от болкоуспокоителни и правилни съвети за адекватно поведение след изхвърлянето на камъка. Ако е над 8 мм, е почти сигурно, че ще се наложи оперативна намеса за неговото отстраняване.

„Камъните в бъбрека и уретера днес могат да се лекуват почти изцяло само със съвременни малкоинвазивни методи и класическото оперативно лечение е сведено до 2% от случаите. В отделението по урология, което ръководя в Университетска болница „Софиямед”, извършваме както класически урологични операции, така и ендоскопски миниинвазивни”, уточнява урологът. Според него появата на високотехнологични апарaти разширява възможностите за лечение на бъбречно-каменната болест. Тук се включва и особено модерната напоследък ендоскопска лазерна литотрипсия. Като всеки друг хирургичен метод и лазерната литотрипсия има своите показания и противопоказания. Окончателното решение за използването на този метод трябва да бъде индивидуално и съобразено със състоянието на всеки отделен пациент, като се вземат предвид фактори като големината и локализацията на камъка в уретера, извършени предишни интервенции, съпътстващите заболявания, както и факторите като опита на уролога, апаратурата и инструментариума, с които той разполага.

По случай световния ден за профилактика на бъбречните заболявания специалистите от отделението по урология в Университетската болница ще консултират безплатно пациенти на 10 и 17 март от 14,30 до 17,30 ч в ДКЦ „Софиямед” след предварително записване на тел. 0700 31 051.

Топ уролог се присъедини към екипа на „Софиямед“

Доц. д-р Димитър Шишков, консултант-уролог в УМБАЛ „Софиямед:

Ендоскопските методи за разбиване на камъните в бъбреците са най-успешни!

Водещият български уролог и настоящ народен представител в 43-тото народно събрание доц. д-р Димитър Шишков също ще консултира безплатно в ДКЦ-то на Университетска болница „Софиямед“ на 18 и 25 март от 16 до 18 ч с предварително записване на тел. 0700 31 0 51.

Урологът се присъедини към екипа на модерното здравно заведение като консултант преди броени месеци. По повод Световния ден за профилактика на бъбречните заболявания доц. Шишков коментира, че ендоскопското и екстракорпоралното разбиване на камъни е вече рутинна практика у нас, а най-добрите резултати се постигат само при правилна преценка от компетентен уролог.

„Вече почти не оперираме по класическия начин камъните в бъбрека. Най-често лечението извършваме по минимално инвазивни начини: ендоскопски, лапароскопски, екстракорпорално и чрез перкутанна литолапаксия. Това позволява пациентите да се възстановяват бързо. Профилактиката на бъбречно-каменната болест включва: фамилна анамнеза, съобразяване с ендемичните райони в страната, прием на повече течности и по-малко сол”, уточнява урологът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.