“Медиана”: Песимизмът завладява българите, но пак предпочитат ГЕРБ

42% от българите смятат, че България е загубила от спирането на „Южен поток”

Кристалина Георгиева, Йорданка Фандъкова и Георги Първанов с най-висок рейтинг

Песимизмът завладява българите, те пишат малко над среден 3,32 на кабинета "Борисов 2", но въпреки това предпочитат ГЕРБ. Това сочат данните на национално представително проучване на агенция "Медиана", проведено сред 998 пълнолетни граждани от 21 февруари до 1 март.

Според социолога Кольо Колев дискусиите по време на дебатите за дълга са повлияли на резултатите. Едва 11 на сто от интервюираните одобряват заема от 16 млрд. лв., докато 62% са против.

24% от запитаните са на мнение, че новото правителство „вдъхва доверие", докато 52 % смятат, че то разочарова. "За първи път (от последните пет редовни правителства) наблюдаваме такова високо ниво на песимизъм и негативизъм по отношение на управлението в началото на неговата работа", подчерта Колев.

Най-голям е делът на хората, които очакват влошаване на ситуацията в страната през следващите 12 месеца - 44 на сто. 35% смятат, че ще има задържане на сегашното положение, а само 12% очакват подобрение.

Запитани дали вярват, че новото правителство на Бойко Борисов ще подобри положението в страната или напротив, ще го влоши, 35 на сто отговарят, че нито ще го подобри, нито ще го влоши. 33% са убедени, че сегашното управление ще влоши положението. Само 19% вярват, че кабинетът "Борисов 2" ще подобри ситуацията в страната.

Заради продължаващата криза 10% от хората, участвали в изследването, заявяват, че са се отказали от транспорт, 36% - от почивка, 21% - от дрехи и обувки.

42% от българите смятат, че страната ни е загубила от спирането на проекта "Южен поток", 20% - че нито е спечелила, нито е загубила, а само 3% - че е спечелила.

32% от запитаните смятат, че правителството правилно защитава интересите на страната, докато 68% са на мнение, че то подчинява България на чужди икономически и политически интереси.

Това е обстановка, която в Гърция породи СИРИЗА, но у нас не генерира очаквания за предсрочни избори (само 17% казват, че е добре да има предсрочни парламентарни избори, докато 55% са на противното мнение), подчертава Кольо Колев. Причината е, че нито една политическа сила не се възприема като алтернатива, скептицизмът към всичко политическо е висок, а има и умора.

На този фон ГЕРБ запазва позицията си на първа политическа сила с 22,8% доверие. БСП е втора с 16,9%, ДПС е трета с 9,3%. Доверието към "Атака" и Патриотичния фронт леко се покачва, а към Реформаторския блок леко спада.

С най-висок рейтинг продължава да бъде еврокомисарката Кристалина Георгиева - 50 на сто одобрение, но столичният кмет Йорданка Фандъкова почти се изравнява с нея - 48%. Следват бившият президент и лидер на АБВ Георги Първанов (43%), премиерът Бойко Борисов (37%), вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин (34%), министърът на здравеопазването Петър Москов (32%), президентът Росен Плевнелиев (32%).

Запитани, ако се стигне до конфликт НАТО - Русия, как трябва да постъпи България - да подкрепи НАТО, или да напусне НАТО, 33 на сто от запитаните искат страната да напусне пакта, 9% - да го подкрепи, а 58% казват, че не могат да преценят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи