Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Доналд Туск ще бъде на обиколка в Западните Балкани следващата седмица

Веселин Вучков: Трябва да има нов избор за гл. секретар на МВР и шеф на ДАНС

– Какви са мотивите за оставката ви, г-н Вучков?

– В петък внесох в Министерския съвет (МС) предложение да се стартира една процедура (б.а. – за избор на нов главен секретар на МВР и нов шеф на ДАНС), която е база на променени закони. Съзнавам, че юридическата конструкция на предложението ми не е съвършена, защото на второ четене самите промени в закона за МВР, закона за ДАНС и закона за СРС изглеждат по много различен начин. Но аз съм с категорично становище, че нова процедура трябва да има. На заседанието на МС изтъкнах един допълнителен юридически аргумент: на 1 юли миналата година държавата и МВР са били в същата юридическа обстановка – нов закон с нова процедура.

Тогава МС директно е приложил новата процедура, без да споменава за старата процедура, без да изследва обстоятелството дали тези хора, които са на тези постове, трябва да подават оставки. В същото време в петък вечерта по куриер получих становище на правна служба на МС, подписано от Галина Маринска, според което, след като липсват указания в преходните разпоредби на променените закони, няма как да се стартира нова процедура – и за председател на ДАНС, и за главен секретар на МВР, и за председател на ДАТО. Никъде не съм споменавал имена – аргументите ми бяха изцяло юридически.

След като миналата година в същата обстановка е приложена новата процедура, по същата логика и сега трябва да се приложи новата процедура. Иначе едното от двете твърдения е грешно. Ако сега не приложим новата процедура, това значи, че и миналата година тя не е трябвало да се прилага. Има някакъв юридически проблем – или м.г. решението е било порочно, или сега то би било порочно, ако го приложим отново. Това са юридическите аргументи, поради които смятам, че трябва да подам оставка. Изложих ги на заседанието на МС, след това имах кратка среща с премиера, а сега ги изложих и пред лидерите на парламентарните групи, които подкрепят правителството.

– След тези срещи остава ли непроменено решението ви да подадете оставка?

– Аз мога да кажа, че на този етап не съм склонен да оттеглям своята оставка. Моето решение е добре обмислено – не е взето в някакво емоционално състояние. Аз изслушах аргументите на представителите на парламентарнопредставените сили, но все пак става въпрос за мое лично решение.

– Какъв е срокът, в който да се разбере окончателно дали ще има оставка или не? Главният секретар на МВР ли се оказа по-важен от министъра? Ще се върнете ли като депутат в парламента?

– Мисля, че обясних всичко, което трябва да кажа.

(Използвани са въпроси и на други медии)

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.