Веселин Вучков: Трябва да има нов избор за гл. секретар на МВР и шеф на ДАНС

- Какви са мотивите за оставката ви, г-н Вучков?

- В петък внесох в Министерския съвет (МС) предложение да се стартира една процедура (б.а. - за избор на нов главен секретар на МВР и нов шеф на ДАНС), която е база на променени закони. Съзнавам, че юридическата конструкция на предложението ми не е съвършена, защото на второ четене самите промени в закона за МВР, закона за ДАНС и закона за СРС изглеждат по много различен начин. Но аз съм с категорично становище, че нова процедура трябва да има. На заседанието на МС изтъкнах един допълнителен юридически аргумент: на 1 юли миналата година държавата и МВР са били в същата юридическа обстановка - нов закон с нова процедура.

Тогава МС директно е приложил новата процедура, без да споменава за старата процедура, без да изследва обстоятелството дали тези хора, които са на тези постове, трябва да подават оставки. В същото време в петък вечерта по куриер получих становище на правна служба на МС, подписано от Галина Маринска, според което, след като липсват указания в преходните разпоредби на променените закони, няма как да се стартира нова процедура - и за председател на ДАНС, и за главен секретар на МВР, и за председател на ДАТО. Никъде не съм споменавал имена - аргументите ми бяха изцяло юридически.

След като миналата година в същата обстановка е приложена новата процедура, по същата логика и сега трябва да се приложи новата процедура. Иначе едното от двете твърдения е грешно. Ако сега не приложим новата процедура, това значи, че и миналата година тя не е трябвало да се прилага. Има някакъв юридически проблем - или м.г. решението е било порочно, или сега то би било порочно, ако го приложим отново. Това са юридическите аргументи, поради които смятам, че трябва да подам оставка. Изложих ги на заседанието на МС, след това имах кратка среща с премиера, а сега ги изложих и пред лидерите на парламентарните групи, които подкрепят правителството.

- След тези срещи остава ли непроменено решението ви да подадете оставка?

- Аз мога да кажа, че на този етап не съм склонен да оттеглям своята оставка. Моето решение е добре обмислено - не е взето в някакво емоционално състояние. Аз изслушах аргументите на представителите на парламентарнопредставените сили, но все пак става въпрос за мое лично решение.

- Какъв е срокът, в който да се разбере окончателно дали ще има оставка или не? Главният секретар на МВР ли се оказа по-важен от министъра? Ще се върнете ли като депутат в парламента?

- Мисля, че обясних всичко, което трябва да кажа.

(Използвани са въпроси и на други медии)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта