На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Заплашват стачкуващите в Ямбол с уволнения, ако протестират

Работниците в една от най-големите производствени фирми в Ямбол продължават стачката си. Хората искат нормални условия на работа и достойно заплащане. Оказва се обаче, че ако напуснат работните си места, за да протестират, те ще бъдат освободени от длъжност, информира Нова тв

Твърди се, че 8000 души са преминали през фирмата през последните 8 години. Охраната в завода на „Язаки-България” се опита да възпрепятства излъчването на репортажа на екипа ни. В последствие беше извикана и полиция.

В местния филиал на фирмата работят повече от 3000 души, средната месечна заплата е около 500 – 550 лева. Предупредителната стачка преди месец и преговорите с мениджърския екип не постигнаха резултати. От началото на тази седмица започнаха и уволнения на синдикалисти.

„Хората си търсят правата. Искат заплата, която да отговаря на труда, който полагат. Искат бонусите, които всеки месец биват отрязани, да бъдат включени към основната заплата. Брутното възнаграждение е 500 лева”, казаха представители на стачния комитет.

Във фирмата е въведена и нестандартна система за санкции – жълти и червени картони. „Ние не сме футболисти, но има такава система за дисциплинарни наказания. Първоначално ни казаха, че това е японска система, но аз до момента не я бях чувала. Тези картони се дават от прекия ти ръководител, когато сметне, че си прегрешил някъде”, разказва една от служителките в завода.

„Шефовете не ни позволяват да излезем от завода. В момента сме като затворници. Никога не ни пускат в отпуска”, казаха протестиращи, намиращи се зад оградата на предприятието. Наш екип потърси и коментар и от ръководството на фирмата, който ни бе отказан. Освен това се оказа, че Инспекцията по труда е констатирала и сериозни нарушения в работния процес.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.