Александър Вучич обеща отменяне на закона за намаляване на пенсиите

Родни нестинари обменят опит с гръцки колеги

Ръководителят на руския туризъм Олег Сафонов: Задържа се интересът на руските туристи към България Страната ви е предпочитана за нашите граждани, отношенията остават прекрасни, каза председателят на Федералната агенция по туризъм на Русия

“Левски” с Делио Роси и през новия сезон

Финансовите министри от ЕС се споразумяха за реформиране на капиталовите правила на банките

Вулканът Килауеа на Хаваите продължава да изригва

Димитър Радев: Приемането на еврото зависи от икономическото развитие, а не толкова от критериите

Двама бивши служители на френското външно разузнаване са обвинени в шпионаж в полза на Китай

Силната музика предразполага към нездравословно хранене

Аудиенцията на Бойко Борисов при папа Франциск в снимки

САЩ прехвърлят стотици танкове и бронирани машини в Източна Европа

Рок версия на „Шушана“ набира популарност в социалните мрежи

Общинските дружества в Търново реализирали печалба от общо 49 000 лева Данните за първото тримесечие на годината ще се обсъждат на сесия на Общинския съвет

Мъж заблудил трима, че ще им продаде коли и взел капаро

Зам.-министър Вергиния Кръстева: Предизвикателствата пред земеделието и селските райони изискват решения, базирани на научни изследвания

Следователят в Софийска градска прокуратура Петьо Петров подаде оставка

Петьо Петров, следовател в следствения отдел на Софийска градска прокуратура подаде оставка и моли да бъде освободен от длъжността следовател, като освобождаването му да се счита от датата 5 април 2015г. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, като подчерта, че получил молбата на Петров днес, предаде БГНЕС.

Цацаров допълни, че тази сутрин получил молбата и предложи точката да бъде включена в дневния ред на заседанието на ВСС.

Главният прокурор съобщи, че доскорошният зам.-председател на ДАНС Ваня Стефанова е подала молба да бъде възстановена като прокурор в СГП.

Припомняме, че на 3 февруари 2015 г. Петьо Петров, завеждащ Следствения отдел (СО) към Софийска градска прокуратура (СГП), подаде заявление за освобождаване от ръководна длъжност. Със заповед на градския прокурор Христо Динев, Петьо Петров бе освободен като завеждащ Следствения отдел.

Временно, до определяне на титуляр, ръководството на СО към СГП бе възложено от градския прокурор на негов заместник.

Освобождаването на Петьо Петров, който е известен с прозвището си Пепи Еврото, дойде часове, след като окончателно Върховният касационен съд (ВКС) потвърди оправдателните присъди по делото за даване на подкуп бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

Петьо Петров беше подал и заявление до главния прокурор. В него Петров уведомява, че предвид Решение № 189/2015 на ВКС по дело № 515/2014 г., в което се твърди, че става дума “за емблематичен пример на полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля П. Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение”, той моли да се извърши “пълна проверка, която да изясни всички факти и обстоятелства по случая и действията на абсолютно всички длъжностни лица от всички посочени в решението институции – МВР, ДАНС, прокуратура, без оглед и значение на длъжностите, които са заемали към онзи момент, както и понастоящем”.

От прокуратурата тогава съобщиха, че проверката ще се извърши от прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП).

Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов бяха обвинени по времето на ГЕРБ, че са предлагали подкуп от 20 000 евро именно на него, за да прекрати дело срещу Цонев. През октомври 2012 г. СГС оправда и тримата подсъдими. А в мотивите си съдия Иван Коев посочи, че следователят Петров сам си е поискал подкупа. По-късно присъдата бе потвърдена и от апелативните съдии.

През ноември 2014 г. стана ясно, че прокуратурата ще го проверява и във връзка с друг скандално известен случай – този с изчезналите тефтери на Филип Златанов. Тази проверка е заради информацията, че негов подчинен е знаел за изчезването на тефтерчетата. Експертът Стефан Бенчев, от чиято чанта изчезнаха тефтерчетата на Филип Златанов, че следовател е знаел за кражбата преди информацията да добие публичност чрез медиите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.