Пет автомобила и автобус се удариха по пътя Бургас-Созопол, двама души са пострадали

Папа Франциск смени дългогодишния главен редактор на вестника на Светия престол

Електронната идентификация за българските лични документи се отлага за 2020 г., решиха депутатите

Президентът Радев наложи вето на промени в НПК

Ценко Чоков: Охранители на зам.-главния прокурор Иван Гешев ме снимаха в заведението

Тръмп: Не строим бетонна стена по границата с Мексико, а художествено оформена конструкция

Бивш затворник отива на съд за отвличане

Ветко и Маринела Арабаджиеви са обявени за издирване в сайта на Интерпол

Почина американската актриса Пени Маршъл

Жената на Ценко Чоков: Съпругът ми е влязъл в заведението, за да си купи храна за вкъщи

Медицинският факултет не бива да бъде разрушаван с лека ръка, заяви Даниел Вълчев

САЩ продават на Турция зенитноракетни комплекси „Пейтриът“ за 3,5 млрд. долара

Дипломатическите комуникации на ЕС са били прихванати от хакери

Анатомия на една икономическа криза В САЩ почти всички значими рецесии в последно време са предхождани от обърнати лихвени криви

Кой и защо ще остане последен, когато някой ден ЕС се разпадне?

Станишев: Влизането в ЕС и освобождаването на медиците ни в Либия са ни обединявали. Влизането в Шенген може да е трета обща кауза

„В последните години са били малко случаите когато имаме общи национални каузи, но те бяха успешни. Така беше и при приемането ни в ЕС, и освобождаването на българските медици в Либия. Сега можем да се обединим по националната кауза за приемане на България в Шенген, защото няма причини това да бъде отлагано“. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в интервю в предаването на Димитър Цонев „Още от деня“ по БНТ.

Той поясни, че на срещата с премиера Бойко Борисов в Брюксел му е предложил да работят заедно за приемането на България в Шенген. „Всички признават, че технически сме готови. Използват се проблеми като организирана престъпност и корупция, за да не ни дадат полагащото се, защото ние сме спазили изискванията. Тук възниква въпросът дали в отношението към България не се прилага двоен аршин“, каза Станишев. Той анонсира, че утре ще проведе форум под надслов „България в Шенген. Време е!“, на който очаква да се обединят политици, интелектуалци и граждани.

„Ние изпълняваме нашите ангажименти, пазим границата на ЕС, приемаме бежанци, но не ни приемат в Шенген“, коментира още лидерът на ПЕС.

Станишев бе категоричен, че ЕС е описал кои са критериите за приемане в Шенген, а ние сме ги изпълнили. „Тук опира до спазване на критерии. В Европа трябва да разберат, че това не е въпрос на българите, а на Европа. Убеден съм, че с общи усилия можем да постигнем тази национална цел“, заяви Станишев и добави, че е уверен, че „Европа ще ни чуе“.

Около скандала днес с оставката на вътрешния министър Веселин Вучков Станишев зави, че съвсем закономерно е становището на правния отдел на МС. Въпросът е дали целта на закона е била промяната в МВР и ДАНС или е било само сделка, която е поставила министъра в неловко положение.

За управлението на Борисов Станишев коментира, че то по самата си формула – четворна коалиция, генерира постоянна нестабилност. „Защото те са разнородни, програмата на кабинета е за стабилизиране. В нея няма реформи. Има ирония в това в какво положение се намира премиерът Борисов, той се намира в моите ботуши от 2005 г. Тогава имаше силна коалиция. Силите между социалистите и либералите бяха изравнени. Сега ГЕРБ е от семейството на ЕНП, РБ само гледат как да откраднат избиратели от ГЕРБ. АБВ се отметна от всичко, което говореше преди година и ПФ – националистите, които генерират постоянна нестабилност“, поясни Станишев. Той подчерта, че партиите в управлението не искат избори.

Партиите влязоха в парламента с антигерб говорене и ако има предсрочни избори, те ще ги загубят, защото сега подкрепят управлението.

За заема от 16 млрд. лв. Станишев подчерта, че трябва да се мери с един аршин и напомни как през 2013 г. за заем от 1 млрд. лв. „обкръжиха парламента, къртиха павета, замеряха белия автобус. Сега, когато много от протестърите са съветници в различни кабинети, казват, че 16 млрд. не са проблем“. Станишев определи като цинично поведението на партиите, които обявиха че няма да подкрепят дълга, а гласуваха после за него“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.