Ваксинират 1,5 млн. овце срещу син език

{i}Ваксината все още не е одобрена от Брюксел

“Софарма” ще достави ваксините срещу болестта син език, съобщи вчера шефът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов. Техен производител е френската фирма “Мериал”, а “Софарма” е избрана чрез пряко договаряне. Ваксинацията на 1,5 млн. овце и 600 000 говеда ще започне от 9 март. В момента се прави тестово имунизиране на 300 животни.

Преди да бъде избрана „Софарма”, агенцията по храните организира конкурс, в който оферти подадоха други две компании. Процедурата обаче бе прекратена с мотив, че те не могат да доставят ваксини преди пролетта. За лекарството и за заплащане на труда на ветеринарите кабинетът отпусна 4,2 млн. лв.

Ваксината, която ще достави „Софарма,” е произведена за Румъния и 2,4 млн. дози от нея ще бъдат насочени към България. Оказа се обаче, че все още Еврокомисията, която ще плати част от парите, не е одобрила лекарството. На въпрос дали има нотификация от ЕК за употребата на тази ваксина, Моллов каза:

“Очакваме нотификацията, имаме устно потвърждение, че ще я получим.” Той допълни, че “всички необходими документи, които гарантират качеството и характеристиките на ваксината, са налични”.

Неотдавна депутатът от ГЕРБ Методи Андреев поиска оставката на Пламен Моллов с мотив, че агенцията му без обществена поръчка е дала изследвания за 8 млн. лв. на лаборатията на “Софарма” в Сливен. Моллов контрира, че за изследванията са похарчени 6 млн. лв., в държавните лаборатории са щели да струват много по-скъпо и държавата е спестила пари.

“Елате на място да видите за какво става дума. Говори се за казани, черпаци, че се бърка нещо. Елате да видите за какъв завод става дума в Сливен. Купихме го 2005 г. и непрекъснато го модернизираме”, коментира вчера шефът на „Софарма” Огнян Донев.

Пламен Моллов съобщи още, че се работи по идеята за създаване на държавен фонд, в който да се генерират пари за бъдещи епидемии по добитъка. Такъв фонд има в Германия, уточни шефът на дирекция “Здравеопазване на животните” д-р Пенчо Каменов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес