Бойко Борисов пред дигитален форум: Суперкомпютър ще ни пази от атаки Политическите елити подкрепят региона ни, за да останат младите тук, подчерта премиерът

Въздушният трафик на летище Тегел в Берлин няма да бъде нарушен заради предстоящото утре обезвреждане на бомба

Гранати от Солсбъри открити в Сирия В освободената Източна Гута бил намерен и хлор от Германия

Румен Радев: За 1 г. армията намаля с 1000 човека, техниката остаря, нова няма

НАП търси 217 фискални инспектори Минималната заплата е 914 лв.

Решават в петък за ареста на Иванчева

Край на епохата Кастро в Куба – предизвикателствата пред новия лидер Диас-Канел (ИНФОГРАФИКА)

Братът на Меган Маркъл не е поканен на кралската сватба

Затягат мерките срещу финансирането на тероризма Намаляват прага за предплатените карти от 250 на 150 евро

Митнически служители откриха тайник зад предпазен колан на лек автомобил

Пет коли се удариха край Орлов мост

Кубинският парламент избра Мигел Диас-Канел за нов президент на страната

42% спад на чуждите инвестиции Има отлив на компании, които искат да влагат дългосрочно в икономиката

Бойко Борисов пред “Нойе Цюрхер Цайтунг”: България е ЕС, България е НАТО

Борисов и Кралев закриха Европейската младежка конференция Министърът на младежта и спорта представи първите Европейски младежки цели

Парламентът създаде временна комисия “КТБ”

43-тото Народното събрание създаде временна анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и да противодействат на източването на Корпоративна търговска банка в периода 2009 – 2014 година. Това реши мнозинството в пленарна зала, като прие предложение за Комисия “КТБ”, подписано от лидерите на всички парламентарни групи, включително и тези на опозицията, предаде БГНЕС.

“Източването на КТБ, довело до фалита й, е най-мащабната финансова измама в новата история на България. В резултат бяха изразходвани близо 4 млрд. лева средства от Фонда за гарантиране на влоговете в банките в едно с допълнителни средства от държавния бюджет за изплащане на защитените депозити, а много вложители изгубиха безвъзвратно депозирани в тази банка средства”, пише в мотивите на вносителите за създаването на тази комисия.

Според депутатите е от “критично значение да се проследи навременността и адекватността в действията на държавните институции, които следва да имат превантивно действия и да не допускат подобни грабежи от данъкоплатците”. В мотивите е записана ролята на Банковия надзор към БНБ, като се посочва, че и до този момент не е ясно дали става въпрос за индивидуални грешки или за системи проблеми в начина на работа. Не е ясно и какви действия е предприела КФН, пишат в мотивите за новата комисия. Не е пропусната и ролята на ДАНС, тъй като източването на такива суми би трябвало да бъде спряно от финансовото разузнаване на службата.

Все още не е ясен съставът на комисията, тъй като изборът на ръководство и членове беше отложен за следващата седмица. Комисията ще се състои от членове на всички групи на пропорционален принцип, подобно на постоянните парламентарни комисии.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.