Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

36% от българите ще спестяват през 2018 г.

Вижте Бойко Борисов на Балканската среща в Букурещ през обектива на “Труд”

Столичната община – шампион по рециклиране на битов отпадък Преизпълнява Националните цели

Александър Вучич: Благодаря на премиерите на България, Гърция и Румъния за подкрепата по пътя ни към Европа

Полицията във Фъргюсън с редица нарушения

Полицията във Фъргюсън, Мисури, редовно е проявявала расизъм и потокът глоби като източник на доходи за града са били рутинни явления, пише АФП.

Това заяви министърът на правосъдието Ерик Холдър. Той осъди нарушенията на конституцията, които са станали рутинни за властите в града, превърнал се в арена на расови сблъсъци след убийството на чернокож младеж от полицай.

Министърът представи пред обществеността два доклада на своето министерство, като единият е за смъртта на 18-годишния невъоръжен младеж Майкъл Браун.

Той бе убит на 9 август 2014 г. от полицай. Другият е за полицейските практики в този град. Резултатите бяха много очаквани от обществото – събитията във Фъргюсън, на фона на лошите полицейски практики и нарушения, в продължение на месеци изостряха напрежението сред чернокожата общност и борците за граждански права. Първият доклад заключи, че смъртта на Майкъл Браун макар и трагична, не показва поведение от страна на полицая Дарън Уилямс, което да може да бъде атакувано в съда.

Вторият доклад обаче изброява полицейски практики, насочени главно срещу чернокожи, които са недопустими, а единственото им обяснение е, че става въпрос за расистки предразсъдъци, каза министърът, който също е цветнокож. В доклада от 105 страници се посочва, че 67% от населението на Фъргюсън, е чернокожо. За периода 2012 – 2014 г. 85% от спрените от полицията за проверка коли са били карани от чернокожи. 93% от арестуваните и 94 % от отказите да се подчинят на полицията са на чернокожи. Чернокожите са два пъти по-често обискирани при проверки на колите, а полицейските кучета са били използвани единствено само срещу чернокожи.

В доклада се казва също, че полицията, под натиска на общината, вече не е била в служба на обществото, а средство за печелене на пари. Квитанции за глоби за маловажни нарушения са били раздавани непрекъснато, по-често на чернокожи. Когато не били плащани на момента, те трупали лихви и водели до нарастваща задлъжнялост, понякога затвор или загуба на работата или жилището. Полицаите си обявявали състезания за това кой ще събере повече глоби. Те самите били санкционирани ако не изпълнявали квотите си.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.