На 21 ноември 2018 да почерпят

България – от аутсайдер до фактор

Арестуван е бившият шеф на контраразузнаването в Македония

Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Президентът удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели (СНИМКИ)

Тръмп: САЩ остават стабилен партньор на Саудитска Арабия въпреки съмненията покрай смъртта на Хашоги

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Столична община: Изтича срокът за такса смет

Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Все повече млади в САЩ предпочитат съвместно съжителство без брак

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 ноември 2018

ДПС и Плевнелиев единни: България трябва да бъде отговорен член на Алианса

До 2018 година, когато България ще поеме ротационното председателство на ЕС, страната ни има потенциал да реализира няколко национално отговорни цели, като приемането в Шенгенското пространство, включването в преходния валутен механизъм ERM II, членството в Единния надзорен механизъм, отпадането на Механизма на ЕК за сътрудничество и оценка. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с представители на ръководството на ДПС, която се проведе в рамките на месеца на политическите консултации на „Дондуков“ 2.

По думите на президента Плевнелиев, подобни приоритети биха дали по-голям тласък и на енергията за евроинтеграция. От ДПС изразиха категоричната си подкрепа за евроатлантическото бъдеще на страната и посочиха, че формалното членство на България в ЕС и НАТО трябва да се превърне в реално и това да бъде почувствано от българските граждани.

Общо беше становището, че страната ни трябва да изпълни ангажимента, поет по време на Срещата на върха на Алианса в Уелс за ненамаляване на бюджетите за отбрана на страни членки. Според президента Росен Плевнелиев и председателя на ДПС Лютви Местан, България трябва да бъде достоен и отговорен член на Алианса, а бюджетът за отбрана за 2015 г. не създава такива предпоставки. В отбранителния сектор страната ни се нуждае от няколко приоритетни проекта, върху които да се съсредоточат усилията, отново бе категоричен държавният глава.

На срещата бяха обсъдени позициите на Движението за права и свободи по ключови реформи. По отношение на водната реформа от ДПС се ангажираха със законодателна инициатива. Според председателя на партията, е недопустимо да не съществува общ център за координиране на действията при водни бедствия. „Народното събрание трябва да предприеме действия за подобряване на механизмите, по които държавната помощ стига до засегнатите от бедствия места“, заяви от своя страна президентът Плевнелиев. Според държавния глава, крайно необходимо е също така да се изясни собствеността на водоемите в страната.

Президентът Плевнелиев запозна представителите на ДПС с инициативата си да внесе за разглеждане в Народното събрание предложение за референдум с три въпроса за промяна на изборните правила, който да се състои заедно с местните избори. По думите на президента, въвеждането на дистанционно гласуване е начин за решаване на въпроса с изискването за уседналост и всички сънародници зад граница ще имат възможността да осъществят правото си на глас.

„Инициативата за национално допитване ще отключи пряката демокрация“, заяви още държавният глава по време на срещата. От ДПС посочиха, че внимателно трябва да се обмислят всички аргументи и рискове, свързани с улесняването на процедурите за произвеждане на национални допитвания и с евентуална промяна на елементите на избирателната система у нас.

Президентът Плевнелиев отново очерта като неотложни реформите в пенсионната система, енергетиката, сектор „Сигурност“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.