Отмениха извънредните мерки за птичи грип в Бургаско

Извънредните мерки, наложени за възникналото огнище на птичи грип от подтип H5N1 при домашни птици в село Константиново, Бургаско, се отменят. Това стана ясно на проведено в Министерство на земеделието и храните заседание на Националния кризисен щаб, сформиран със Заповед на министър-председателя предвид възникналата епизоотична обстановка, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

Причината за отмяна на мерките е, че не са констатирани нови случаи на заболели птици на територията на областта. По време на заседанието заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров заяви, че „справянето със ситуацията и недопускането на разпространението на заразата и в други области на страната е пример за добрата координация и взаимодействие между институциите, които се ангажираха с проблема в усложнената епизоотична обстановка“.

Припомняме, че на 2 февруари 2015 г. бе обявено първично огнище на птичи грип в село Константиново, община Камено, област Бургас. Сред мерките, които бяха предприети, бе създаването на три километрова предпазна зона и десет километрова надзорна зона около огнището. В предпазната зона бяха умъртвени по хуманен начин всички домашни птици, а в надзорната зона бяха извършени клинични прегледи на птиците от експерти на Българската агенция по безопасност на храните. Въведе се и забрана за търговия и придвижване на домашни и диви птици, търговия с прясно месо и месни продукти, организирането на пазари, лова на пернат дивеч на територията на областите - Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Стара Загора, Ямбол, Търговище, Разград, Русе и Сливен.

За отмяната на извънредните мерки ще бъде уведомена и Европейската комисия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони