Турски ТИР се обърна на “Тракия”, двама са ранени

Опашка от ценители в Люксембург заради изложба на Вежди Рашидов

Изписаха от “Пирогов” 13-годишното момче, пострадало при катастрофата край Вакарел

ДПС: Опозицията осигури спокойствие, но управляващите сами произвеждат скандали

Задържаха телефонен измамник в Стара Загора

Павлова: Най-тежките дебати по приоритетите на председателството предстоят

Пътна полиция – Стара Загора е с нов началник

Фондацията “Отворено общество” на Джордж Сорос напуска Унгария

Правят въжен парк и ремонтират читалище в община Симитли по проекти с Македония

Петокласници с благотворителен базар в помощ на ученичка В благородното начинание на учениците от Горна Оряховица се включиха и родители

МВР залови килограми марихуана и кокаин в София

Историята на Ясна поляна и толстоистите оживя в книга

Радев: Г-н Цветанов трудно осмисля това, което чете, неслучайно настоявам за по-добро образование

Монтираха 600 светещи улични табели в Банско и Добринище

Суши, оригами и демонстрации на айкидо на 21-и път празник на японската култура във ВТУ

Спряха за 6 месеца лиценза на гръмналия завод в с. Горни Лом

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките спря за 6 месеца лицензите на “Видекс”, собственик на гръмналата фабрика в с. Горни Лом. Такова решение е взел съветът на последното си заседание. С отнемането на лицензите се забранява на фирмата извършване на дейностите износ, внос и трансфер на продукти, свързани с отбраната.

В мотивите си от съвета посочват, че с действията си по процеса на транспортиране, утилизация и изпълнение на договора за унищожаване на противопехотни мини, собственост на Гърция, “Видекс” АД е дискредитирало България като добросъвестен изпълнител на поети международни задължения в рамките на ратифицираната от НС и влязла в сила за страната Конвенция за забрана на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване. Дружеството е престанало да отговаря и на изискванията за надеждност.

След инцидента в завод “Миджур”, отнел живота на 15 мъже и жени, според писмо на директора Националната следствена служба до МВнР, фирмата е предприела мерки за съкращаване на останалите работници от цех “Утилизация”. “В следствие на възникналия инцидент и съкращаването на работниците, фирмата не е в състояние да изпълни договора за утилизация на противопехотни мини, собственост на Гърция, като в същото време България се явява в нарушение на чл. 1 на Отавската конвенция”, заявяват от съвета. Така е нарушена забраната от Конвенцията, според която “всяка държава се задължава при никакви обстоятелства да не складира противопехотни мини и да не ги задържа”.

“От писмото на директора на Националната следствена служба е видно, че е водена кореспонденция с гръцката фирма за утилизация на допълнителни количества противопехотни мини, недекларирани от Република Гърция по силата на чл.7 на Конвенцията за забрана на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване”, пише още в мотивите. В тях се посочва, че фирма “Видекс” трябва активно да се включи в процеса на решаване на проблема с останалите в складовете на фирмата около 190 000 противопехотни мини. Отговорност на фирмата е и ликвидирането на последствията от взрива в завода, охраната на района, изплащането на обезщетения и т.н.

Ако Гърция откаже да получи обратно трансферираните на българска територия мини, то това ще доведе до щети за държавният ни бюджет, тъй като страната ни е задължена да унищожи или осигури унищожаването на всички складирани у нас противопехотни мини.

Решението може да се обжалва.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.