Рекордна глоба за „Гугъл” заради „Андроид”

ЕЦБ поставя трите големи банки у нас под мониторинг

Роботи доставят колети и храни в Китай

Министър Румен Порожанов: 1 млн. лв. ще струва компенсирането на стопаните с евтаназираните заради чумата животни

Откриха наличие на бактерия ешерихия коли във водата в Брезнишко

Полиция издирва 57-годишен австриец, изчезнал на 9 юли

Безработен атакува с камъни селско кметство

Джон Мейждър: Фанатичните поддръжници на Брекзит в парламента ще доведат Великобритания до нови избори

Легендата за Зоро оживява сред бойните кули на Царевец

Европейските митнически администрации с обща харта на ценностите

Столичната митница продава на търг отнети в полза на държавата фотоволтаици и монтажни елементи

Заловиха иманяр, струпал таен „музей” в дома си

Благоевград отбеляза 181 години от рождението на Васил Левски

Илиана Раева за Хераклея Синтика: От целия свят идват тук и се дивят, ама ние не оценяваме богатството на земята ни

ГЕРБ внася сигнал в прокуратурата за общ бизнес на Елена Йончева и Цветан Василев Ще заведа дело за клевета срещу Делян Добрев и Антон Тодоров, заяви Йончева

Хлебарки ще могат да откриват оцелели при бедствия хора

Хлебарки киборги биха могли в бъдеще да влизат в аварирали ядрени електроцентрали или в разрушени мини, за да събират информация или да издирват оцелели, пише „Лайв Сайънс“, цитиран от Фокус. Екип от изследователи е имплантирал в живи хлебарки електроди, които стимулират нервите в антенките на насекомите. Това дава възможност на учените да управляват хлебарките като играчки с дистанционно управление.

Въпреки че на хлебарките се гледа като на напаст, която се изхранва с хранителни останки, тези насекоми са по-добри от който и да е от съществуващите днес миниатюрни роботи, изтъква Хонг Лианг от Университета Ар енд Ем в Тексас, която е съавтор на изследването, публикувано в журнала Royal Society Interface.

Управляваните дистанционно хлебарки могат “да отидат навсякъде, накъдето бъдат поведени”, включително на места, недостъпни за хората, каквито са бедствените региони, казва Лианг. Тя и колегите ѝ са присадили електроди в нервите на американска и дисковидна хлебарки.

Изследователите са залепили малки ранички към гърбовете на дисковидните хлебарки, които са достатъчно големи, за да издържат такъв товар. Всяка раничка съдържа микроконтролер, безжичен предавател и батерия. Лианг и екипът ѝ са успели да накарат насекомите да тичат и да се обръщат в 60 процента от опитите си.

В момента изследователите разработват неинвазивна версия на системата за контрол на хлебарките, която използва вибриращ мотор, разположен до антенките им. Той ще може да изпълнява контролираща функция, тъй като хлебарките имат сензор, който засича звуци или вибрации, издавани от хищници. За разлика от електродите, вибриращото устройство няма да е свързано с имплантация и риск от увреждане на насекомото.

„Хлебарките са изключително интересни същества. Хората ги намират отвратителни, но в действителност те постоянно се почистват. Ако загубят крак, на негово място израства нов. Освен това те са едни от няколкото животински вида, които могат да издържат на опасни количества ядрена радиация“, казва Лианг.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.