Модерен лазер заработи в Медицински университет-Варна

Анна Мария Петрова-Гюзелева представи стихосбирката си „…А душата знае“ в Павликени

Жителите на Косовска Митровица дължат 13 млн. евро за вода

НОКА иска промени в стандарта за българските млечни продукти

Поход от Велико Търново до хижа „Божур“ дава начало на кампанията ‚Движи се и победи“ Туристическата разходка ще е тази събота

Енергийният министър Петкова ще посети „Мини Марица-изток“

Тотален хаос в район “Младост”, няма кой да замести Иванчева

Иззеха голямо количество фалшификати на световни марки от магазин в Пловдив

Американска отнесе 500 долара глоба заради недекларирана ябълка

34 бармани мерят сили в национално състезание За първи път ги изпитват и на теория

ПАСЕ посъветва Турция да отмени предсрочните президентски и парламентарни избори

Сотир Цацаров в Брюксел: Тероризмът не е само бомби и гибел на невинни хора, а е в компютрите и социалните мрежи

Архитекти на електровелосипеди ще се грижат за парковете в София Осигурени са 10 колела

Шофьор с 1,40 промила алкохол метна 50 лева на полицаи

Специалисти: Парите за психиатричната помощ не стигат дори за оцеляването й

Хлебарки ще могат да откриват оцелели при бедствия хора

Хлебарки киборги биха могли в бъдеще да влизат в аварирали ядрени електроцентрали или в разрушени мини, за да събират информация или да издирват оцелели, пише “Лайв Сайънс”, цитиран от Фокус. Екип от изследователи е имплантирал в живи хлебарки електроди, които стимулират нервите в антенките на насекомите. Това дава възможност на учените да управляват хлебарките като играчки с дистанционно управление.

Въпреки че на хлебарките се гледа като на напаст, която се изхранва с хранителни останки, тези насекоми са по-добри от който и да е от съществуващите днес миниатюрни роботи, изтъква Хонг Лианг от Университета Ар енд Ем в Тексас, която е съавтор на изследването, публикувано в журнала Royal Society Interface.

Управляваните дистанционно хлебарки могат “да отидат навсякъде, накъдето бъдат поведени”, включително на места, недостъпни за хората, каквито са бедствените региони, казва Лианг. Тя и колегите ѝ са присадили електроди в нервите на американска и дисковидна хлебарки.

Изследователите са залепили малки ранички към гърбовете на дисковидните хлебарки, които са достатъчно големи, за да издържат такъв товар. Всяка раничка съдържа микроконтролер, безжичен предавател и батерия. Лианг и екипът ѝ са успели да накарат насекомите да тичат и да се обръщат в 60 процента от опитите си.

В момента изследователите разработват неинвазивна версия на системата за контрол на хлебарките, която използва вибриращ мотор, разположен до антенките им. Той ще може да изпълнява контролираща функция, тъй като хлебарките имат сензор, който засича звуци или вибрации, издавани от хищници. За разлика от електродите, вибриращото устройство няма да е свързано с имплантация и риск от увреждане на насекомото.

“Хлебарките са изключително интересни същества. Хората ги намират отвратителни, но в действителност те постоянно се почистват. Ако загубят крак, на негово място израства нов. Освен това те са едни от няколкото животински вида, които могат да издържат на опасни количества ядрена радиация”, казва Лианг.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.