Най-малко 10 загинали при пожар в нелегален нефтен кладенец в Индонезия

Мач на кило кръв и метър кожа

“Левски” без загуба вече 21 години

Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Само 1/5 от болниците са готови за приемат и изписват с лична карта

Само 1/5 или точно 88 лечебни заведения от над 350, които имат договор с НЗОК, са въвели системата за приемане и изписване на пациенти с лична карта. Изискването бе записано в Националния рамков договор за 2015 г. и в методиката за остойностяване на медицинската помощ, припомниха вчера от здравната каса.

Според двата документа на 31 март т. г. изтича тримесечният гратисен период, в който всички болници трябва да са приложили новия модел на контрол. В противен случай след 1 април т. г. отчетените от тях дейности няма да се плащат, категорични бяха от здравната каса.

Според справка на институцията не само, че малко лечебни заведения са се съобразили с внедряването на мярката, но и едва 50% от тях регулярно подават данни в единната регистрационна система, ползвайки личните карти на болните.

В областите Великотърновско, Ловешко, Пернишко, Смолянско и Търговищко пък няма нито едно лечебно заведения, което да е задействало контролния механизъм. „А в шест региона броят на въвелите регистрационната система спрямо общия брой договорни партньори е минимален. Става дума за областите Благоевград – 1 от 13, Габрово – 1 от 6, Кюстендил – 1 от 6, Пазарджик – 2 от 13, Софийска област – 2 от 14, Ямбол – 1 от 4“, изброиха от НЗОК.

Според разчети на публичния фонд с 15% ще намалеят хоспитализациите годишно след като станат задължителни приемът и изписването само с лична карта, а НЗОК ще плаща лечението единствено в така засечения период.

Броят на хоспитализациите през 2013 г. бе близо 1,6 милиона, а през миналата – над 1,9 милиона.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.