Само 1/5 от болниците са готови за приемат и изписват с лична карта

Само 1/5 или точно 88 лечебни заведения от над 350, които имат договор с НЗОК, са въвели системата за приемане и изписване на пациенти с лична карта. Изискването бе записано в Националния рамков договор за 2015 г. и в методиката за остойностяване на медицинската помощ, припомниха вчера от здравната каса.

Според двата документа на 31 март т. г. изтича тримесечният гратисен период, в който всички болници трябва да са приложили новия модел на контрол. В противен случай след 1 април т. г. отчетените от тях дейности няма да се плащат, категорични бяха от здравната каса.

Според справка на институцията не само, че малко лечебни заведения са се съобразили с внедряването на мярката, но и едва 50% от тях регулярно подават данни в единната регистрационна система, ползвайки личните карти на болните.

В областите Великотърновско, Ловешко, Пернишко, Смолянско и Търговищко пък няма нито едно лечебно заведения, което да е задействало контролния механизъм. „А в шест региона броят на въвелите регистрационната система спрямо общия брой договорни партньори е минимален. Става дума за областите Благоевград - 1 от 13, Габрово - 1 от 6, Кюстендил - 1 от 6, Пазарджик - 2 от 13, Софийска област - 2 от 14, Ямбол - 1 от 4“, изброиха от НЗОК.

Според разчети на публичния фонд с 15% ще намалеят хоспитализациите годишно след като станат задължителни приемът и изписването само с лична карта, а НЗОК ще плаща лечението единствено в така засечения период.

Броят на хоспитализациите през 2013 г. бе близо 1,6 милиона, а през миналата – над 1,9 милиона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве