Оръжейници стягат стачка за отнет лиценз

Оръжейниците от военния завод "Дунарит" край Русе стягат стачка заради отнет лиценз, алармираха от КНСБ и КТ "Подкрепа" в предприятието. С решение на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС се спира разрешителното на дружеството за износ, внос и трансфер на оръжия.

Ако работата по вече сключени договори спре, 750 работници от "Дунарит" и още толкова от спомагателните дружества ще останат на улицата, уточниха от синдикатите. В писмо до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Божидар Лукарски и министъра на отбраната Николай Ненчев те определят мотивът за отнетия лиценз - "нарушена икономическата стабилност и надеждност" като "смехотворен за всеки запознат с икономическото състояние на дружеството".

Годишната печалба на "Дунарит" надхвърля 10 млн. лв. Фирмата работи по стандартите на НАТО и изнася продукция за Европа, Азия и Африка. От фирмената управа настояват да се запознаят с мотивите на Междуведоствения съвет. Решението се свързва с фалита на КТБ. 99,51% от капитала на "Дунарит" беше собственост на "Кемира" на Цветан Василев, а 0,48% е на "Никкомерс - 01". След сключен договор в края на м.г. фирма "Е. Миролио" на италианския бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио вече е най-големият кредитор на завода.

Справка в Търговския регистър сочи, че миналия октомври "Е. Миролио" взема на цесии общо 24,55 млн. евро задължения на "Дунарит". Активите му са заложени като обезпечение на вземанията на кредитора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес