ВМА спря още две далавери в рентгена и физиотерапията

Новото ръководство на Военномедицинската академия е спряло още две далавери в болницата от времето на ген. Стоян Тонев, съобщиха вчера за „Труд“ запознати.
Прекратен е договор, според който в Клиниката по образна диагностика рентгенът и скенерът са ползвани от частна фирма. „Много витиевато, неясно и без фиксирани часове за платени изследвания, но с държавната апаратура частна структура е вземала пари от болни българи“, заявиха вчера за „Труд“ лекари. По тази причина контрактът е прекратен.
По същата схема се е действало в Клиниката по физиотерапия. „В две-три стаи пак частно дружество е вземало пари от пациенти без каквато и да било полза за ВМА“, допълниха високопоставени източници. Просто казано, болнични структури са ползвани за частни цели, обобщиха специалисти.

Третият прекратен договор е станалият обществено достояние с фирмата „Дерма прим“, чийто 84% собственик е проф. Мирослава Кадурина. Тя е началник на Клиниката по дерматология, където дейност е развивало нейното частно търговско дружество. Това доказа одит на Министерството на отбраната, според който за 10 години „Дерма прим“ е работила във ВМА, генерирайки загуби за болницата за около 10 млн. лв.

Вътрешна комисия на ВМА, съставена от зам.-началника на болницата по лечебната дейност, юрист и административни началници, до 2 седмици трябва да даде предложение на шефа на лечебното заведение ген. Николай Петров как да бъде наказана Кадурина. Според Кодекса на труда три са възможностите - забележка, предупреждение за уволнение и уволнение.

Източници на „Труд“ посочиха, че новото ръководство на ВМА едва ли би допуснало крайната мярка - уволнение.

С 20 млн. лева по-малко разходи ще направи ВМА през годината спрямо 2014-а, изчисли новото ръководство, след като спря неизгодни контракти

Ген. Тонев обвиняем заради безстопанственост

Софийската военна окръжна прокуратура привлече вчера като обвиняем бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев заради безстопанственост и сключване на неизгодни договори за болницата.

Ген. Тонев е разследван, защото умишлено не е положил грижи за управлението на повереното му имущество, при което са настъпили вреди за ВМА за 96 000 лв. Ако това бъде доказано, Тонев може да получи от 3 до 10 години.

Според прокуратурата той съзнателно е сключил и 2 неизгодни договора с частна фирма, ползвала апаратура на държавната болница. Става дума за лазерни апарати за дермална пластика, като по първия контракт щетите са за около 98 000 лв., а по втория - за 447 000 лв. И за това наказанието е между 3 и 10 г. затвор.

Тонев е на свобода срещу гаранция от 10 000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве