Паул Якоб: Софийската опера отваря път за българския бизнес в Германия

"Културата помага за развитието на икономиката. Със Софийската опера ще поставим рамката, която може да се напълни с всичко, което България има - прекрасни вина, мед, туристически обекти... Те могат да бъдат рекламирани на германско-българския оперен фестивал през септември", сподели пред журналисти кметът на град Фюсен, Германия - Паул Якоб, който пристигна у нас за премиерата на "Тристан и Изолда" по покана на режисьора и директор на националната ни трупа акад. Пламен Карталов.
Както "Труд" вече писа, двамата работят по съвместен проект за представянето на българската постановка на Вагнеровата тетралогия "Пръстенът на нибелунга" в театър "Фестшпилхаус" във Фюсен. Събитието е под патронажа на президента Росен Плевнелиев и освен културна програма, предвижда там да бъдат представени български продукти и туристически дестинации. Фюсен има едва 15 000 жители, но годишно посреща милиони туристи, които идват заради старинната му архитектура, замъците на Лудвиг Втори и Алгойските Алпи. Преди да си замине, Паул Якуб даде кратко интервю за "Труд".

- Г-н Якоб, маестро Карталов твърди, че е бил впечатлен от театъра във вашия град - с какво той е различен от други театри?
- "Фестшпилхаус" е пострен е по плановете на арх. Готфрид Земпер (1803-1879). Той е искал да го издигне някъде около Мюнхен за крал Лудвиг Втори, но не успява. В началото на новото хилядолетие обаче нашата архитектка Жозефине Барбарино намери оригиналните чертежи и го построи, разбира се, с нови материали. Театърът бе открит през 2002 г. с мюзикъл за крал Лудвиг Втори... Но питате ме с какво театърът, който разполага с 1360 места, е различен - "Фестшпилхаус" има най-голямата въртяща се сцена в Германия. Знаете ли, в споменатия мюзикъл кралят яздеше жив кон, а за да се покаже максимално автентично неговата трагедия, на сцената имаше "езеро" с истинска вода (Лудвиг Втори намира смъртта си в близкото езеро - б.а.). Театърът се намира на полуостров. Бихме искали да издигнем и хотел, за да се оформи цялостен комплекс за туристите.
- Фюсен е обявен за град преди 700 г., има красива архитектура - колко средства отделя общината за поддържането на сградите?
- Голяма част от къщите са частни, но собствениците старателно се грижат за поддръжката им и правят ремонтите така, че да не разрушат автентичния им облик. През последните три-четири години общината дава около 150 хил. евро за историческите сгради, които са собственост на града. В миналото са били необходими повече средства, за да бъдат санирани от основите до покрива, но сега вече се прави само поддръжка.
- Как се насърчават хората да полагат тези грижи?
- От една страна, разговаряме с тях, за да насочим вниманието им към старото и красивото, да ги убедим колко е важно да се съхрани архитектурното ни богатство. Има една програма на Баварското правителство, според която, когато собствениците санират старите си къщи, после им се възстановяват част от разходите. Всеки собственик може да получи до 5000 евро подкрепа от града - да, като капка върху горещ камък е, но това е стимул. Освен това Бундесбанк има специална кредитна програма, която се прилага, когато трябва да се подобри енергийната ефективност на тези домове, съхранявайки тяхната архитектура.
- Разбрах обаче, че не само старините са ваш приоритет, а сте и меломан - коя е любимата ви музика?
- Израснал съм с "Бийтълс", но моите родители ме въведоха в света на Моцарт и Бетовен. Сега всичко зависи от настроението - в неделя обичам да пия чаша вино, слушайки Шуберт, Бетовен или Вагнер.
- А защо се запалихте по идеята на маестро Карталов да представи българския "Пръстен" във Фюсен?
- Защото разбрах колко деен човек е той и колко успешен може да е този проект. Казах си: "Грабни този миг и го използвай!" Аз не искам само да вземам, искам и да дам от себе си. Става дума за нещо много голямо.
- Бяхте на премиерата на "Тристан и Изолда" в Софийската опера - какво ще кажете на близките си за нея?
- Страхотно! Това, което най-много ми хареса, е, че постановката е модерна, но не прекалено, за да разруши Вагнеровата драма... И знаете ли - аз ще се върна отново в България, защото тук има толкова много неща за откриване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура