Новата BG икономика: Как доктор по математика стана търговец на софтуер

Новата BG икономика е съвместна рубрика, подкрепена от ТехноЛогика, с твърдото убеждение, че общестгвото ни има нужда от примери на проспериращи български фирми, които доказват на младите хора, че има възможности за достойна реализация в България.

Те са новият облик на българската икономика и техните постижения осмислят тежката цена на прехода, вдъхват надежда и национално самочувствие.

Всеки петък ще представяме компании, които реално допринасят за растежа на икономиката ни. Те не са големи, не са популярни в общественото пространство, но са изключително витални, пазарно ориентирани, изпълнени с иновации.

Колкото и да е странно, България наистина е страна на неограничените възможности. Къде другаде царят може да стане премиер, неговият бодигард да го смени на държавното кормило, а автор на анимационни филмчета и заставки да се превърне в един от най-успешните български търговци на софтуер? Дипломите и квалификациите отстъпват пред желанието, а неочакваните завои в кариерата понякога дават учудващо добри резултати.

Да вземем примера с Цветан Стоянов, роден в монтанското село Септемврийци. В гимназията се интересувал от различни неща - от математика до рисуване, а в единадесети клас се чудел какво да кандидатства - архитектура или математика. Тогава стигнал до националния подборен кръг на олимпиадата по математика и учителката му го убедила да продължи в тази област. Така записал Факултета по математика и механика (сега ФМИ) на Софийския университет, после завършил магистратура по математика, а след това защитил и докторска степен в БАН.

Във фирма „ДиТра“ попаднал през 1993 г., след като бил поканен от собственика на компанията майка „ТехноЛогика“ Огнян Траянов, с когото работили преди това в българо-съветския научноизследователски институт „Интерпрограма“. В началото Цветан се занимавал с компютърна графика и анимация и представял водещия за времето си специализиран продукт TDI. Негови са заставките на няколко популярни по време на прехода тв предавания на БНТ като „Ах, тези муцуни“ и „Кръстопътища“. Съдбата се намесила, когато бил включен в курс за продажби, който до голяма степен променил живота му. След края на обучението лекторът го отличил като най-добре представил се в курса и не след дълго се сдобил със задължението да се занимава с презентиране и продажби на системата CATIA на Dassault Systemes. Този продукт обаче се оказвал все по-трудно реализируем в стремително обедняващите през 1997 година български машиностроителни предприятия.

Цветан и колегите му осъзнали, че на българския производител е нужен продукт по джоба му. След дълги анализи в „ТехноЛогика“ приели предложението му „ДиТра“ да стартира бизнес с наскоро появилия се и току-що закупен от Dassault Systemes продукт за инженерно проектиране SolidWorks. Може да се каже, че Цветан има основната заслуга SolidWorks да се появи в България през далечната 1998 година.

Днес ръководеният от Цветан екип на „ДиТра“ не само продава софтуер на българските фирми, но и поддържа непрекъсната тясна връзка с тях, като им помага да постигат оптимални резултати. Специалистите на „ДиТра“ и лично Цецо постоянно са на линия, за да помагат на своите клиенти в създаването и развитието на техните изделия.

„Софтуерът SolidWorks е най-удобното средство в ръцете на инженерите. Той не оставя след себе си доволни потребители, а фенове, които го ползват с удоволствие”, споделя Цветан. Този софтуер се използва от над 250 български предприятия, които „ДиТра“ е снабдила с над 1000 лиценза. Благодарение на иновативния програмен продукт в България се произвеждат кранове, контейнери за пивоварството и млечната промишленост, съвременни заключващи системи, електрически стълбове и пейки, машинни лагери, флакони за шампоани и парфюми, роботи, мраморни колони за любителите на екстравагантна мебелировка. SolidWorks даде крила и на стотици начинаещи българи, които успяха да пробият в големия бизнес благодарение на желанието и упоритостта си.

Още от 1996 г. „ДиТра“ продава и машините за бързо прототипиране на водещия световен производител Stratasys. Това се случва само две години след като първият 3D принтер е представен официално и технологията била съвсем непозната. Велин Недялков, който работи в „ДиТра“ вече 9 г. и е ръководител на търговския екип, споделя, че оттогава 3D принтерите са претърпели голямо развитие по отношение на вид, здравина и цвят на материалите. В България работят множество 3D принтери от различен клас, доставени и поддържани от „ДиТра“. Много заводи имат нужда да изпитат бъдещото си изделие, преди да инвестират в серийното му производство. Тъй като не е по силите на всяка българска фирма да си купи 3D принтер за прототипи, „ДиТра“ предлага да „разпечата“ всяка идея на своите клиенти - от иновативна кафемашина до медицински протези.

Фирмата разполага с 5 принтера, реализиращи различни технологии за 3D принтиране. Понякога определени изделия се пускат в толкова малки серии, че е по-изгодно направо да се разпечатат на 3D принтер. По този начин са произвеждани детайли за бутикови мотоциклети или иновативни импланти в медицината - тъй като материалите, с които работи принтерът, притежават достатъчно добри характеристики, за да може прототипът да бъде използван пълноценно.

Екипът на CAD/CAM центъра е и първият в България, които управлява роботи със средствата на Delcam PowerMILL Robot Interface. „Момчетата ми за три дни подкарват петосна машина, което за някои конкуренти все още е химера“, разкрива Цветан.

Това са успехи, постигнати от екип от ентусиазирани инженери. Цветан отдава успеха на фирмата на решението да залага на младежи, които сам да развива. Хората от екипа са станали част от обществото на различните партньори на „ДиТра“ и срещат уважението на изявени чуждестранни специалисти.

Николай Димитров е на 28 г. от София и е типичен пример за търсено и намерено момче. Завършил е мехатроника в Техническия университет в София. Запалил се по CAD системите и през 2011 г. заедно със свой колега се включил в състезание на „ДиТра“ в ТУ. Двамата отнесли конкуренцията и Николай бил поканен да стане част от екипа на фирмата. Той не се поколебал да приеме и сега успешно борави с цялата гама от продукти на SolidWorks.

„ДиТра“ от години активно участва в диалога между бизнеса и образованието в България. „Образованието в България е в криза и сигналите в последните години са отчайващи. Опитваме се да правим по-атрактивни областите на инженерното проектиране за българските младежи, работейки съвместно с предприятия и университети. Организирали сме различни инициативи, като най-мащабна и успешна е програмата „Инженерното образование - солидно и работещо“, в която са включени 11 технически университета в България и Македония“, разказва запалено Цветан.

През тази година „ДиТра“ ще празнува 25-ия си рожден ден. Почти през цялото това време Цветан е работил за изграждането на екипа и утвърждаването на нейното име и никога не си е представял, че ще бъде един от най-добрите търговци в бранша.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес