Социолози: Бъчварова е с виждания, близки до тези на Вучков

Изборите в България не зависят от купените гласове, но търговията с тях е сериозен проблем у нас. Около тази теза в студиото на „Здравей, България” се обединиха социолозите Андрей Райчев и Цветозар Томов. „Те жена си продават, децата си продават, че гласа си няма да продадат”, каза Райчев.

„В България има проблем с купуването на ромски гласове на избори. Не ми е работа да коментирам кои партии създават този проблем. Да, с него трябва да се бори и МВР. Надявам се да няма основание след местните избори да се говори, че те са били купени”, допълни Томов.

Социолозите коментираха и решението на вътрешния министър да напусне поста си, като според тях Вучков не е оставил друг избор на премиера, освен да приеме оставката му. „Това създаде особен за българските условия политически компромис. Борисов прие оставката на Вучков, а в същото време изпълни исканията, които доведоха до нея”, категоричен бе Томов. Андрей Райчев от своя страна заяви, че вътрешният министър е най-близкият човек на премиера и разногласия на това ниво биха могли да доведат до ужасни последици.

Социолозите бяха единодушни и по отношение на профила на Румяна Бъчварова, която премиерът Бойко Борисов предложи за министър на вътрешните работи. „Бъчварова е с виждания, близки до тези на Вучков”, казаха те.

„Румяна е честен и некорумпиран човек. Със сигурност това са две качества, които министърът на вътрешните работи трябва да притежава. Със сигурност има повече плюсове, отколкото минуси. Тя е доста по-волеви човек, отколкото изглежда на пръв поглед. Нека ѝ пожелаем успех”, каза Цветозар Томов. Той заяви, че би искал да види повече жени в българската политика.

Според Андрей Райчев Румяна Бъчварова се ползва с огромно уважение в политическите среди. Той обаче отбеляза, че тя не е фигура, която играе за себе си. „Тя е част от политическия харем на Борисов. Всяка от жените в него е умна, добра, лоялна”, допълни той.

Райчев посочи, че АБВ е пред напускане на правителството и тогава вече подкрепата на ДПС няма да е условна.

Относно влизането на България в Шенген, той каза, че е обидно страната ни да не бъде приета. "Това е боклучава история, свързана с дребни вътрешни политики в Холандия, Ирландия", категоричен бе Райчев. Преди дни беше представен видеоклип, който призовава България да влезе в безвизовото пространство, с мотото "България в Шенген. Време е!".

"Този клип е предназначен освен за българската аудитория, така и за Брюксел. Много се проточи приемането на България в Шенген. През 2001 година Надежда Михайлова се разплака в парламента, като каза, че са паднали визовите ограничения за пътуване в страни от ЕС. От тогава минаха 14 години. Когато говорим обаче за общоевропейски дом, на България е отредена слугинската стая", каза в пряка телефонна връзка журналистът Велислава Дърева.

"Както ние се държим, така ще се държат с нас. А ние се държим като малка държава. Като казваме, че сме малки и от нас нищо не зависи, ще бъдем жалки и наистина нищо няма да зависи от нас", категорична бе тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини