Специалист: Цената на горивата няма да се увеличи шоково тази година

Цената на горивата няма да се увеличи шоково тази година. Това прогнозира пред „Фокус“ икономистът от Института за пазарна икономика Явор Алексиев. Той обясни, че една от основните причини за поскъпването на горивата напоследък е ниският курс на еврото спрямо долара. Икономистът допълни, че се очаква суровият петрол да поевтинява, но положителният ефект вероятно няма да се усети в Европа.

„През тази година се очаква цената да варира между 60 и 70 долара за барел, което означава, че цените за цялата година вероятно ще останат доста под тези от миналите години. Поради слабото евро обаче България, а и Европа, няма да може да усети целия положителен ефект от падащата цена на петрола. Тук данъчната тежест върху горивата е много висока, така че това е спирачка за понижението на цените“, каза Алексиев.

Той коментира още, че по-ниските цени на горивата биха имали положителен ефект за българската икономика, тъй като се освобождава значителен ресурс в домакинствата, който може да бъде насочен към покупка или потребление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес