Диков: Лифтовете на Витоша са музейни антики

Започна разработването на нов план за управление на Природен парк Витоша за следващите 10 години, съобщиха вчера авторите на проекта . „Основната цел ще е опазването на био- и ландшафтното разнообразие на планината, на екосистемите и туристическото развитие", обясни арх. Димитринка Берберова от „Пролес Инженеринг".

Според главния архитект на София Петър Диков проблем на парка са старите лифтове. „Те са антики, които могат да бъдат поставени в музеите на фирмите производителки. На модернизацията им пречи акълът ни. Ако има ясна визия за това, което ще става, публично разгласена и приета, няма да имаме проблем да бъде опазена природата и да има шанс за развитие на туризма", каза Диков.

Въпреки че Законът за защитените територии допуска изграждането на спортна инфраструктура в природните паркове, планът за управление на Витоша в момента забранява изграждането на нови съоръжения, лифтове и влекове и разрешава единствено подмяната им, обясни Филип Цанов от Национална гражданска коалиция „Природа за хората и регионите".

„Подмяна означава, че на мястото на същите стълбове и бетонови стъпки трябва да се сложат нови. Това е невъзможно, защото новите са с друго натоварване и никога не може да съвпаднат в съществуващите стъпки", каза Цанов. Той допълни, че заради плана в момента инвеститорът „Витоша ски" няма право и не може да подмени лифтовете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес