17 нови автобуси по линия 76 ще бъдат пуснати в движение от понеделник в София

От миналата година започнахме доставките на 126 нови съчленени автобуси, като 46 от тях вече се движат по различни линии от градския транспорт като част от проект по ОП "Околна среда". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на доставката на 20 съчленени нови автобуси за градския транспорт, предаде Фокус.

„Финансирането е безвъзмездно европейско, което ни помага да подменяме остарелите и амортизирани автобуси и да подобряваме качеството на въздуха чрез съвременните изисквания, които поставяме по доставките. На територията на гаража има 137 автобуси, 17 от тях са готови да бъдат пуснати в движение от понеделник”, заяви Фандъкова. По думите ѝ, автобусите ще заменят изцяло автобусите по линия 76, а останалите 20 предстои да бъдат комплектовани и към края на месец март ще бъдат пуснати по линиите на автобусите 83 и 94.

Фандъкова припомни, че преди да стартитра проектът през 2012 година, средната възраст на автобусите е бил над 20 години. "Към тази година успяхме да намалим почти на половина средната възраст. След като приключим с доставките на тези автобуси и закупим новите, за които сега тече процедура - 110 единични автобуси, ще намалим средната възраст на автобусите на около 6 години, което е съвременен градски транспорт", обясни столичният кмет. Фандъкова уточни, че финансирането е осигурено и предстои процедурите да бъдат завършени и през 2016 година, по отношение на автотранспорта, София ще има автобуси, които хората спокойно ще могат да използват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини