Силни снеговалежи се очакват утре в Южна България

Червен код е обявен за 7 март в 3 области на Южна България. За втори ден НИМХ обявява червен код поради интензивни снеговалежи и бурен вятър, предаде БГНЕС.

Опасното време е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска и Хасковска. Там отново се очакват значителни снеговалежи с количества около 60-80 л/кв.м. Ще духа умерен временно силен северен вятър, ще има условия за виелици и навявания.

В 10 области на Централна и Северна България е обявен оранжев код за силни снеговалежи и виелици. Кодът е в сила за областите Монтанска, Врачанска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Разградска, Пазарджишка, Пловдивска и Старозагорска.

В Монтана и Видин количествата валежи ще са около до 10-15 л/кв.м, но в южната част на областите - 30-50 л/кв.м. В Ловеч и Габрово очакваните количества са до 50-60 л/кв.м. Във Великотърновско валежите ще достигнат количества 15-25 л/кв.м, в южната част на областта 40-60 л/кв.м. В Търговище и Разград се очакват количества около 20-40 л/кв.м. Ще духа умерен и силен североизточен вятър и ще има условия за виелици и навявания.

В Пазарджик, Пловдив и Стара Загора се очакват количества снеговалежи до 50-60 л/кв.м.

За 6 области на Западна България е обявен жълт код за валежи от сняг, като валежите ще бъдат по-малко във Видинско и Благоевградско - около 10-20 л/кв.м. Кодът е в сила за областите Видинска, София град, София област, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска.

За областите София град, София област, Пернишка и Кюстендилска очакваните количества сняг ще бъдат до 15-30 л/кв.м.

В Плевенска област също е обявен жълт код за снеговалежи, като очакваните количества са 10-20 л/кв.м.

В 8 области на Източна и част от Северна България също е обявен жълт код, в някои области за интензивни снеговалежи, в други за обилни валежи от дъжд и силен вятър. Кодът е в сила за областите Русенска, Силистренска, Шуменска, Сливенска, където ще вали обилен сняг, придружен от силен вятър, очакваните количества валежи са около 10-20 л/кв.м.

В областите Ямболска, Варненска, Бургаска и Добричка ще вали интензивен дъжд придружен от силен вятър. В тези области ще духа умерен и силен североизточен вятър, с пориви до 20-22 м/сек. Очакват се и валежи, предимно от дъжд, с количества около 10-20 л/кв.м.

Времето над страната ще бъде облачно със снеговалежи. Само в крайните югозападни и източни райони ще вали дъжд и сняг. Най-интензивни ще са валежите преди обяд. В Предбалкана и в Родопската област се очакват значителни количества, до 70-80 л/кв.м. Ще духа слаб, в източната половина от страната умерен до силен североизточен вятър и ще има условия за виелици и навявания. Минимални температури, предимно между минус 1° и 4°, максимални между 0° и 5°, в крайните югозападни райони и по морския бряг малко по-високи, в София около 0°.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, най-интензивни и значителни в Родопите. Ще духа силен и бурен източен, по най-високите върхове на Рила и Пирин югоизточен вятър. Максимална температура на 1200 метра минус 4°, на 2000 метра - около минус 7°.

По Черноморието също ще бъде облачно с валежи, предимно от дъжд. Ще духа силен и бурен североизточен вятър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини