Трима българи на европейски финали

Трима българи стигнаха финалите на европейското по лека атлетика в зала „О2 арена” в Прага. Георги Цонов и Румен Димитров ще преследват медалите в тройния скок, а Радослава Мавродиева - в тласкането на гюле.

Много добра успеваемост постигнаха българите в тройния скок. От тримата ни участници двама влязоха в топ 8. Извън най-добрите остана само Златозар Атанасов, постигнал 16,05 метра в квалификациите. Георги Цонов фиксира личен резултат за сезона с 16,61 още в първия скок. Постижението го класира трети от 21-те състезатели, стартирали в тежката дисциплина. Димитров също превзе финалната осмица още от първи опит - 16,38 метра, което се оказа достатъчно да влезе като последен - № 8, сред най-добрите.

Преди това Радослава Мавродиева постигна шести резултат в квалификацията на тласкане на гюле със 17,18 м. Финалът в дисциплината е в събота от 19,15 ч. Тройните скачачи ще разпределят отличията същия ден, като заключителното им състезание започва в 19,40 ч.

Само 2 см не достигнаха на Георги Иванов да влезе във финала на гюле. Петият от световното първенство Сопот 2014 постигна 19,95 м в квалификацията, което обаче го остави на девето място. „Явно този път късметът не беше с мен”, философски обобщи Иванов след състезанието.

Снощи в квалификацията на скок на височина излязоха Венелина Венева и Мирела Демирева.

28 телевизионни канала излъчват пряко 33-тото европейско. Над 350 журналисти от цяла Европа са акредитирани за първенството, което събра 650 лекоатлети от 48 страни на Стария континент. Следващият шампионат е в Белград през 2017 г.

Габриела Петрова с резултат № 2 в света

Седем български атлети ще стартират в квалификациите на съботния сутрешен сеанс на европейското в Прага. В спринта на 60 метра в сериите излизат Ивет Лалова и Инна Ефтимова при дамите, както и Денис Димитров при мъжете. Силвия Дънекова ще атакува финала на 1500 м, а Тихомир Иванов - в скока на височина.
В тройния скок при жените на старт застават Адриана Бънова и Габриела Петрова с втори резултат за зимния сезон в света - 14,55 м. Водачка е рускинята Екатерина Конева с 14,68 м.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт