Постоянният представител на Русия в ЕС: Гърция изгони руските дипломати под действието на външен импулс

Мишел Барние: Може да не се стигне до споразумение за Брекзит

„Еърбъс“ показа соларен дрон

Апелативният съд в Търново отмени решение за отказ за отнемане на имущество за 3,6 млн. лв на Георги Вълев от „Килърите“

И Ботас остава в „Мерцедес“

Дирят издайници в „Роскосмос“ Похитена е свръхсекретна информация за новите хиперзвукови оръжия

Люта конкуренция между отличници за вход в Медицинския университет във Варна

Министър Ангелкова: Очакваме над 5,5 млн. чуждестранни туристи това лято

Най-малко 14 ранени след нападение с нож в Германия

БАБХ: Експертната мисия на ЕК потвърди наличието на чума в България

Ангела Меркел: Европа и Германия не могат да разчитат на САЩ

Новият шеф на НЗОК д-р Дечо Дечев: Медицински одит трябва да мине на подчинение на премиера

Задържаха каналджия и седем чужденци

Глобиха близо 500 шофьори за неправилно паркиране в синята зона

Тръмп обвини ЕС и Китай във валутни манипулации

Британските тайни служби с препоръка да назначават майки на средна възраст

В разрез с лансирания образ на момичето на Джеймс Бонд – фатална млада жена, британски парламентарен доклад препоръча на правителствените разузнавателни агенции да назначават майки на средна възраст, предаде Франс прес.

„Жените и майките на средна възраст притежават ценен жизнен опит и може да се окажат неексплоатиран досега източник на кадри”, се казва в доклад на парламентарната комисия по въпросите на сигурността.

Жените, които имат деца, които се грижат за семейство, имат различен жизнен опит, който може до бъде много полезен, посочи на пресконференция депутатът от Лейбъристката партия Хейзъл Блеърс, ръководила работата по доклада.

Текстът приканва службите да наемат повече жени – включително чрез социалната мрежа за майки „Мамснет”, да се съдейства за издигането им в йерархията и да им се възлагат оперативни задачи и след като те станат майки.

В момента представителките на нежния пол съставляват 37% от персонала на британските тайни служби: контраразузнаването МИ5, външното разузнаване МИ6 и електронното разузнаване (Център за правителствени комуникации), в които работят общо над 12 000 служители.

За сравнение делът на жените в британските държавни служби е 53 на сто. Жените на ръководни постове в разузнавателните агенции са едва 19%, докато в държавните служби те са 38%.

Парламентарната комисия подчертава, че независимо от постигнатия напредък по отношение на равнопоставеността, в службите се наблюдават проблеми от културно и поведенческо естество, които затрудняват професионалното израстване на жените.

Установихме, че съществува междинна йерархия (която някои наричат „вечни ледове”) с твърде мъжки и традиционалистки начин на мислене и разбирания, обяснява Блеърс в доклада. Освен върху присъствието на жените докладът акцентира и върху на назначаването на представители на етническите малцинства.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.