Десети годишни награди на “Правен свят” и Международен правен център (ILAC)

Работник загина, след като бе затиснат от дърво

Откраднаха линейка в Пловдив

Издирват крадци на кабел на БТК

Задържаха апаши задигнали метални части от предприятие в Горна Оряховица

Пламен Георгиев: Предали сме информация и за други лица, изнудвани по случая „Младост“

Парламентът попълни състава на Антикорупционния орган

Висок волтаж за пистови гонки Seat показа първия си изцяло електрифициран модел

БСП поиска извинение от председателя на НС “заради спекулации” Извинявам се, но не може да ме обвинят в некомпетентност, заяви Караянчева

Обявяваме доходите си от студентски бригади

Нов трус от 3,9 по Рихтер в Румъния

Катастрофа затвори пътя София – Варна край Ловеч

Желяз Андреев: Настроени сме позитивно, но се готвим и за най-лошите варианти

Какво говорят по секс телефона за алкохолици

Лидерите на Северна и Южна Корея ще се срещнат на военната линия между страните

Бедни разчитат на превоз от съда

Свидетели по дела в окръжния съд в Шумен са от отдалечени населени места с неудобен транспорт или пък нямат 5 лева за билет и разчитат да ги превози съда. Не веднъж хора са заявявали в залата “Не дойдох, защото нямах пари, знаех, че ще пратите съдебната охрана, а тя ще ме доведе”, разказа председателят съдия Нели Батанова. Така бедни отлагат делата, но въпреки това шуменския съд е успял да завърши в тримесечен срок 91% от разглежданите казуси.

След приключване на делата осъдените граждани масово не плащали и деловодните разноски, които им се присъждат, каза Батанова. Те трябва да се събират от НАП, но явно не са приоритет за данъчните. Преди години, когато работата се вършела от държавните съдебни изпълнители имало събираемост.

По общо 1332 дела са работили окръжните магистрати в Шумен през миналата година. По нито едно от тях обаче страните не са пожелали електронно призоваване и връчване на книжа, което би спестило много време и разходи. Съдът предлага известяването по електронна поща от 1 г.

Тази година ще се въведе и известяване с SMS на страните по делата за постановени съдебни актове. Екстрата е факт от половин година във Варна, каза председателката на Апелативния съд във Варна Ванухи Аракелян. Тя даде висока оценка на шуменските магистрати. Освен тримесечния срок на решаване, изтъкна, че в 96% от случаите съдебните актове се постановяват в едномесечния срок. Постановените актове също са с високо качество, защото по-горна инстанция е отменила само едно решение по търговско дело, три по граждански и още три наказателни присъди са върнати за ново разглеждане.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.