Халифатът срина перлата на Асирийската империя

Варварите от „Ислямска държава“ сринаха с булдозери останките на Нимруд, древната столица на Асирийската империя, алармира иракското правителство. Градът е основан през XIII век преди Христа на брега на р. Тигър под името Калху, когато асирийците са владеели дори Древен Египет. Известен е още като Перлата на Новоасирийското царство. В днешно време е на 30-ина километра югоизточно от Мосул, който е под контрола на халифата.

Модерните разкопки на Нимруд са започнали в средата на XIX век, като 100 години по-късно в тях са участвали и писателката Агата Кристи и съпругът й археолог сър Макс Малоуън. Там са открити безценни паметници и съкровища на асирийската култура. Много от тях са пренесени в музеи в Мосул, Багдад, Париж и Лондон. Но на място са останали гигантски статуи на крилати бикове с човешки лица.

Властите в Багдад смятат, че освен заради извратени разбирания за исляма терористите са унищожили културното наследство, за да прикрият кражби на древни предмети с цел продажба на черния пазар. Преди седмица джихадистите вилняха в мосулския музей и в друг древен асирийски град - Ниневия. На мушката им сега е град Хатра, основан от селевкидите - елинистична династия, установена след походите на Александър Македонски.

„Преднамереното унищожаване на културното наследство на човечеството е военно престъпление и няма никакво политическо и религиозно оправдание за това“, заяви генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Междувременно терористите подпалиха петролните и газовите кладенци в Аджил, на подстъпите към Тикрит. Целта им е да попречат на иракските бойни хеликоптери, участващи в започналата в неделя мащабна правителствена операция срещу родния град на бившия диктатор Саддам Хюсеин. Тя се осъществява с активното съдействие на Иран и това предизвика саудитския външен министър Сауд ал Фейсал да се оплаче на държавния секретар Джон Кери, че Техеран постепенно завладява Ирак. Фейсал призова водената от САЩ международна коалиция да хвърли и сухопътни сили срещу халифата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят