Уникална операция: В "Св. Екатерина" спасиха жена с тумор и болно сърце след митарства в 6 болници

Екипите на проф. Генчо Начев и доц. Никола Василев спасиха чрез уникална за България операция 70-годишната Надка Петранова. Жената била с увреждане на аортната клапа (т. нар. стеноза или стеснение), тумор на яйчника колкото детска глава и белодробен инфаркт. Тя обикаля шест болници и състоянието й се влошава, докато стигне до „Св. Екатерина“. Там след консилиум с много специалисти лекарите се наемат да извършат високорисковото хирургично лечение. И Надка бе изписана в добро състояние. Както и нетърпелива да се прибере най-сетне у дома.

„В две от болниците се държаха много добре, но след това просто ме изхвърляха. Беше ужасно. Имах страшни болки, не знам дали съществуват по-големи. Но стисках зъби“, разказа вчера пред „Труд“ жената. Мъките й започват през есента м.г., когато я поваля вирус. „Налегна я кашлица, пи антибиотици, уж болестта затихна, но после отново се върна. Така бе през ноември, през декември се чувстваше много зле, а след Нова година сериозно се влоши“, обясни дъщерята Вяра.

Пулмолозите смятат, че проблемът е от сърцето. Във втора държавна болница й правят изследвания и я насочват към „Св. Екатерина“. „Междувременно майка ми започна да се чувства много зле, кракът й се наду“, спомни си Вяра. В частна сърдечна клиника откриват, че е преживяла белодробен инфаркт, но за лечение на белите дробове я пращат в държавно лечебно заведение. Близките настояват и за консултация с онкогинеколог, за да се произнесе дали туморът може да се оперира. Доктори от държавната болница отвръщат, че нямат такава практика и съветват да я върнат в частната клиника. Оттам я водят в спешното на друга частна болница, където са за поредната платена консултация. Но и там са категорични, че случаят на Надка е много сложен и не могат да се заемат с нея. „За щастие обади ни се проф. Генчо Начев, директорът на „Св. Екатерина“, и съобщи, че консилиумът е решил да се пристъпи към двойната операция. Тя мина успешно“, завърши дъщерята.

Проблемът на Надка и други като нея е, че у нас не е регламентиран пътят, по който трябва да вървят тежко болните.

Проф. Генчо Начев, директор на столичната университетска болница "Св. Екатерина":

Медицината стана търговия

Жената е обиколила толкова болници, тъй като медицината у нас се превърна в търговия. И щом клиничната пътека приключи, болният се гони.

Пациентката ми разказа за мъките си чак когато й съобщих, че нищо не ни дължи. Ние дори я задържахме 3 дни, след като приключи престоят по пътеката.

Ако и трите страдания е могло да се отстранят на едно място, това би било най-доброто за жената. Но тъй като тя е загубила доста време по различни болници, които не са предприели високорисковите манипулации, тя преживява и белодробен инфаркт. Най-добре е такива пациенти да се насочват директно към нас, защото ние можем да им помогнем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве