Без виновен за първото футболно убийство

На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Уникална операция: В “Св. Екатерина” спасиха жена с тумор и болно сърце след митарства в 6 болници

Екипите на проф. Генчо Начев и доц. Никола Василев спасиха чрез уникална за България операция 70-годишната Надка Петранова. Жената била с увреждане на аортната клапа (т. нар. стеноза или стеснение), тумор на яйчника колкото детска глава и белодробен инфаркт. Тя обикаля шест болници и състоянието й се влошава, докато стигне до „Св. Екатерина“. Там след консилиум с много специалисти лекарите се наемат да извършат високорисковото хирургично лечение. И Надка бе изписана в добро състояние. Както и нетърпелива да се прибере най-сетне у дома.

„В две от болниците се държаха много добре, но след това просто ме изхвърляха. Беше ужасно. Имах страшни болки, не знам дали съществуват по-големи. Но стисках зъби“, разказа вчера пред „Труд“ жената. Мъките й започват през есента м.г., когато я поваля вирус. „Налегна я кашлица, пи антибиотици, уж болестта затихна, но после отново се върна. Така бе през ноември, през декември се чувстваше много зле, а след Нова година сериозно се влоши“, обясни дъщерята Вяра.

Пулмолозите смятат, че проблемът е от сърцето. Във втора държавна болница й правят изследвания и я насочват към „Св. Екатерина“. „Междувременно майка ми започна да се чувства много зле, кракът й се наду“, спомни си Вяра. В частна сърдечна клиника откриват, че е преживяла белодробен инфаркт, но за лечение на белите дробове я пращат в държавно лечебно заведение. Близките настояват и за консултация с онкогинеколог, за да се произнесе дали туморът може да се оперира. Доктори от държавната болница отвръщат, че нямат такава практика и съветват да я върнат в частната клиника. Оттам я водят в спешното на друга частна болница, където са за поредната платена консултация. Но и там са категорични, че случаят на Надка е много сложен и не могат да се заемат с нея. „За щастие обади ни се проф. Генчо Начев, директорът на „Св. Екатерина“, и съобщи, че консилиумът е решил да се пристъпи към двойната операция. Тя мина успешно“, завърши дъщерята.

Проблемът на Надка и други като нея е, че у нас не е регламентиран пътят, по който трябва да вървят тежко болните.

Проф. Генчо Начев, директор на столичната университетска болница “Св. Екатерина”:

Медицината стана търговия

Жената е обиколила толкова болници, тъй като медицината у нас се превърна в търговия. И щом клиничната пътека приключи, болният се гони.

Пациентката ми разказа за мъките си чак когато й съобщих, че нищо не ни дължи. Ние дори я задържахме 3 дни, след като приключи престоят по пътеката.

Ако и трите страдания е могло да се отстранят на едно място, това би било най-доброто за жената. Но тъй като тя е загубила доста време по различни болници, които не са предприели високорисковите манипулации, тя преживява и белодробен инфаркт. Най-добре е такива пациенти да се насочват директно към нас, защото ние можем да им помогнем.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.