Главният прокурор иска наказание за адвокат, нарекъл обвинител „кретен“

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл във Висшия адвокатски съвет и Софийската адвокатска колегия предложение за дисциплинарно наказание на столичния адвокат Илиян Василев. Причината за това е, че защитникът нарече „кретен“ прокурора Емил Галипонов в съдебната зала. Мотивът на обвинител ?1 е, че с репликата си адвокат Василев е нарушил Етичния кодекс.

Словесната престрелка се разигра в спецсъда на 19 февруари по време на делото срещу бандата за убийства на Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския.

Тогава адвокат Василев обвини съдебния състав, че не е обърнал внимание на думите на свидетеля Венцислав Стефанов, който „пожела“ на защитника да усети какво е детето му да го няма. В отговор прокурорът по делото Емил Галипонов заяви, че въпросът на адвоката към свидетеля е бил подвеждащ. Това отприщи гнева на Василев. „Няма да позволя някакъв кретен - и това го подчертавам, да казва, че е нормално да ми изчезне детето и че съм нямал морал”, изригна той. После уточни, че оттук нататък „ще нарича кретен лицето Галипонов“. Прокурорът поиска съдия Георги Ушев да глоби защитника, но той не го направи.

Адвокат Василев е известен с буйния си нрав. Неотдавна той хвърли микрофона на репортер, дръзнал да му зададе въпрос на излизане от съдебната зала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право