Лазаров и Писанчев хвърлиха оставки (обзор)

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев хвърлиха оставки. Това стана ден след като премиерът Бойко Борисов им ги поиска и два дни след като вътрешният министър Веселин Вучков напусна правителството заради невъзможност да се изпълни новата процедура за назначаване на главсек на МВР, председател на ДАНС и шеф на ДАТО.

„Сутринт г-н Лазаров си подаде оставката. Помолих го да си довършат случая в Търново (виж стр. 11), защото е пред реализация. Ще я приема, разбира се, за да няма спекулации. Ще му напиша „да“ най-вероятно утре на обяд“, каза Борисов пред журналисти вчера. Той уточни, че Писанчев също е дал заявка да се оттегли. По телефона му казал, че е „офицер на честта“ и ще си тръгне. Премиерът заяви, че имал на ум кои ще са заместниците им, но имена не спомена. „За главен секретар ще си реши министърът. За шеф на ДАНС ще реша аз“, каза Борисов. И добави, че ще съгласува назначенията с „всички възможни хора на света“.

За поста главен секретар се спрягат имената на заместника и оперативния помощник на Лазаров - Георги Костов и Тодор Гребенаров, както и на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Премиерът отрече да има рокади и по върховете на ДАТО. „Цветан Китов (шефът на ДАТО - б.а.) няма да си дава оставката, защото не му я искам. Бил ми е студент четири години и мисля, че прекрасно го познавам и знам какви качества има“, каза Борисов.

Запитан ще се справи ли вицепремиерът Румяна Бъчварова на чело на силовото ведомство, Борисов заяви: „Министърът носи политическата отговорност. Министърът не е да тича на акции с полата и токчетата и да залавя престъпниците, това го прави професионалното ръководство.“ На въпрос дали думите му са упрек към бившия МВР шеф Цветан Цветанов, който лично участваше в оперативната дейност, примерът заяви: „Аз оценката за Цветанов съм я дал, като не го направих вътрешен министър.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право