Пенсионен театър в ущърб на осигурените

Приемането на нов ред за осигуряване за пенсия все повече заприличва на театър на абсурда. Властимащите твърдят, че спешните пенсионни поправки от края на 2014 г., които предизвикаха остри критики и напрежение у управляващата коалицията, целенасочено не се прилагат и не са довели до никакви последствия. С тях ГЕРБ обяви, че дава на хората „право на демократичен избор“ между осигуряването за втора пенсия в частен фонд или само в НОИ.

Нещо повече. Министърът на финансите Владислав Горанов със своя заповед е разпоредил осигуровките на младежите, които не са избрали пенсионен фонд, да се съхраняват в специална банкова сметка на НАП, вместо да отиват в НОИ, както повелява инициираният от него закон. Да оставим настрана въпроса дали подобна заповед е неоспорима от правна гледна точка и дали с нея не се променя волята на върховния законодателен орган - парламента. Какво ли би се случило, ако утре друг министър реши да спре действието на друг законов текст по свое усмотрение?

Излиза, че към момента има влязъл в сила, но блокиран от вносителите си закон. В същото време проектът, който Министерството на финансите предложи, за да се съобрази със забележките към първоначалния вариант, остава в забвение. Поправките не се обсъждат повече от месец, въпреки че повечето експерти са съгласни, че новите текстове до голяма степен ще смекчат последиците от първия вариант, който обърна с краката нагоре пенсионния модел.

Обяснението на управляващите е, че се чака постигане на съгласие за пенсионната реформа и приемането им ще е част от цялостното решение за системата. Подобен аргумент е меко казано странен. Напук на всякаква логика излиза, че управляващите имат волята да наложат светкавично и без обсъждане спорни промени, а когато става въпрос за консенсусни текстове, са склонни да ги подложат на задълбочена и продължителна дискусия.

Странно звучи и уверението на министъра на финансите, че от досегашните промени не са настъпили никакви последствия, защото “нито една стотинка, която трябва да пада в универсалните фондове, не е задържана”. Ефектът от текстовете далеч надхвърля размера на прехвърлените пари. Реалният му измерител е разрушеното доверие в пенсионната система, за което постоянните, необмислени и противоречиви промени са основен фактор.

Пасивното поведение на пенсионните фондове, които са основен потърпевш от законовите промени, също е нелогично. Вместо да се борят за всеки осигурен, те сляпо вярват на обещанието на управляващите, че ще възстановят стария ред, при който увеличаването на клиентите им е гарантирано. А статистиката на НАП показва, че активната кампания от тяхна страна е повече от нужна, тъй като само през януари близо 5000 младежи са започнали да работа, но не са избрали частен пенсионен фонд. Ако властимащите не удържат на думата си, е твърде вероятно голяма част от тях да отидат в НОИ - по свой избор или от незнание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения