Съдът в Белград разреши екстрадицията на Цветан Василев (обзор)

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) трябва да бъде предаден на властите у нас, за да отговаря за присвояване на 206 млн. лв. Това е постановил Висшият съд в Белград.

Решението на магистратите обаче не е окончателно. В момента казусът се разглежда в апелативния съд в сръбската столица по жалба на адвокатите на Василев. Дори и той да потвърди екстрадицията му, последна дума има министърът на правосъдието. Той може да отмени или да потвърди съдебните решения.

Решението на Висшия съд е отпреди около месец. За него обаче се разбра едва днес. Магистратите са се произнесли в закрито съдебно заседание. Това било процесуално нарушение според защитата. Това е едно от основанията, поради които са обжалвали пред втора инстанция. На заседанието там се очаква Цветан Василев да бъде призован и разпитан.

За банкера беше издадена европейска заповед за арест. Той обаче не беше задържан, тъй като се оказа, че е в Сърбия, която не е в Европейския съюз. Тогава по настояване на прокуратурата беше издадено искане за екстрадицията му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право