Как да подкупим зодиите

На 22 април 2018 да почерпят

Стоичков повежда „Селтик“ срещу „Ливърпул“

Два литра твърд алкохол и 10 грама кокаин

Полицията арестува фен, заподозрян за раняването на полицайката на мача “Левски”-ЦСКА

НФСБ със закон за футболното хулиганство

Търсят евтино мехлем за брадавици в Турция Бургазлии на лекарствен туризъм

Синът на Валери Симеонов преодолял наркозависимост

Работодатели от Варненско готвят протест заради скъп ток от ТЕЦ Варна

11 българи са спечелили над 1 млн. долара на покер Фахредин Мустафов получи половин милион на турнир в Барселона

Инспекторите на ОЗХО взеха проби в Дума

Слизат от педалите на пешеходна пътека Велосипедистите масово вършат нарушения, някои не са и чували, че има правила

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 22 април 2018

10 000 унгарци протестираха за свобода на медиите

Мегз показа зърна на светско парти

За министрите, съдиите, закона и… крокодилите

ЕКАТЕРИНА ПАНОВА*

Все си мислех, че след толкова години в съдебната система нищо вече не може да ме изненада. Всуе!

Финансовият министър заяви публично, че не е нормално да се прави нещо само защото така го изисква законът. И че ако някой си позволява да иска да се приложи законът, трябва да се промени този закон.

Финансовият министър заяви публично, че правосъдният министър не се оплаква от бюджета на министерството си, защото е възпитан.

Финансовият министър заяви публично, че ако в закона е записано, че същият този министър трябва да е крокодил, той няма да стане такъв.

Не видях някой от компетентните органи да реагира и да защити моята и работата на редица мои колеги. По тази причина се налага да се защитя сама.

С едно уточнение. Не се оплаквам! Изразявам позиция. Защото мисля, че в демократично общество трябва да има сблъсък на позиции, на принципни позиции.

Като български съдия твърдя, че най-нормалното нещо е да се изпълнява законът. Заплатите на българските магистрати са обвързани със средната заплата в бюджетната сфера. И е важно да се разбере, че е важно да има регламент. За да има информация за околните и сигурност за работещите в тази система. Законът е нормативен акт, който урежда трайно определен вид обществени отношения и неговата промяна следва да се извършва при настъпили съществени промени в този вид обществени отношения. Това гарантира правната стабилност в държавата.

Увеличаването на размера на средната заплата в бюджетната сфера, което предпоставя и увеличението на заплатите в съдебната система, очевидно се е случило поради това, че в някои части на бюджетната сфера заплатите все пак са увеличавани. Редно е да се изясни в кои и по какви причини при манифестирания финансов недостиг.

Като български съдия твърдя, че моята част от съдебната система работи и държа това да бъде оценено. Също така твърдя, че ако някой е извършил нарушение или престъпление, трябва да понесе отговорността си. Но не бива да се допуска внушаване на цялото общество за всеобщата некадърност на кадрите в съдебната система. Решително отказвам да бъда колективно посочвана като необходим грешник за нещо, което не съм извършила. Като български съдия твърдя, че ако правосъдният министър престане да се бори за постигане на целите, с обещание за които е встъпил в длъжност, то определено няма да ми се иска да остане начело на нея. За оплакване не трябва да става въпрос. Оплакването не е присъщо на силните мъже. А за възпитанието на министрите трябва да се напише отделно. Или може би не. То е ясно.

Като български съдия твърдя, че на основание чл. 58, ал. 1 от Конституцията на Република България, ако в закон е записано, че финансовият министър трябва да бъде крокодил, то той следва да е такъв. Иначе няма да съответства на условията за заемане на тази длъжност. Това е.

Другото оставям на съвестта на всеки. Ако се справи.

*Авторката е съдия в Окръжен съд-Плевен.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.