Сергей Станишев: Влизането ни в Шенген зависи от нас

Мисля, че влизането ни в Шенген зависи от българите. Институциите, медиите, политическите сили и хората на изкуството, културата и спорта трябва да кажем на висок глас пред Европа, че има еднакви правила и че ние сме си свършили работата, защото сме изпълнили ясно разписаните изисквания за влизане в Шенген.

Това заяви в предаването „Седмицата” на Дарик радио президентът на ПЕС Сергей Станишев за поетата от него Национална инициатива „България в Шенген”. Той добави, че това поставя въпроса дали сме третирани като равноправен член на ЕС, „който е съюз на правилата”. „Инициативата цели да положим едно общонационално усилие.

Постигали сме големи цели, само когато е имало ясна обществена позиция, обявена чрез българските медии към партньорите ни навън”, посочи Станишев. Той даде пример с българските медици в Либия, когато обществото ни се обедини зад каузата за тяхното освобождаване: „Този въпрос стана казус между Европа и Либия и това позволи те да се приберат живи и здрави”.

Президентът на ПЕС изрази благодарност на политиците от левия и десния спектър, на медиите, на хората на изкуството, науката, културата и спорта, които изразиха подкрепата си за кампанията „България в Шенген”. Той благодари и на българския премиер Бойко Борисов, който подкрепи кампанията, а вчера сподели и видеоклипа на инициативата, видян вече над 30 000 пъти.

По думите на Станишев обаче, медиите са тези, които ще запознаят гражданите в другите страни с тази инициатива. „Кампанията не разполага с някакъв значителен финансов ресурс, но ако има желание и воля тя ще стигне до хората в другите държави. Това дори ще бъде един своеобразен натиск и върху институциите им. Забелязал съм, че има едностранчива представа за България и съм го усещал и като премиер, когато се стремяхме да станем член на ЕС. Тогава какво ли не се изписа. Наскоро бях в Испания, където правихме среща на лидерите на партиите от ПЕС и тогава испанският председател на социалистите Педро Санчес сподели впечатленията на брат си, който бил в България и останал очарован от културата, хората и историческото ни наследство. Ето тази страна на България трябва да разкрием”, каза Сергей Станишев. Той благодари на Дони, Иван Лечев и на Кирил Маричков, които спонтанно застанаха зад идеята, за да я популяризират.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини